Analistul politic Valeriu Turcan, fost purtător de cuvânt al fostului președinte Traian Băsescu, consideră că a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă este o lovitură politică și „un semnal politic că Statele Unite prețuiesc în mod deosebit relația cu România”. El speră ca vizita președintelui României în SUA să aducă vești bune în privința demarării producției în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, proiect care „ori se face cu americanii, ori nu se va face vreodată”.
„Pentru unii, vizita e clar o veste proastă, dar nu i-a pus nimeni să se facă frați cu crima organizată și cu industria scăpării hoților”, a scris Valeriu Turcan, într-o postare pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit în această seară la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, printre cele mai importante subiecte ce vor fi abordate fiind energia, în contextul în care gigantul american ExxonMobil a anunțat că vrea să renunțe la proiectul de producție a gazelor în Marea Neagră (detalii AICI).
„Realitatea e că noi avem o măiestrie în a distruge oportunități. ExxonMobil și OMV au investit 1,5 miliarde doar în explorările de mare adâncime din Marea Neagră și desigur că guvernul competent PSD a încurcat rău lucrurile până la blocarea lor. E tocmai genul de proiect care ar plasa România la alt nivel și pentru care niciun operator național nu ar avea banii să-l transforme în realitate.
Cei care vor veni din nou cu teoria că mai bine îl facem noi singuri merită să se gândească la faptul că sunt încă 1.500 de școli cu toaletele în curte și că nu reușim să schimbăm această tristă realitate și că nici autostrada pe pământ dintr-un capăt în celălalt al țării nu e gata după 30 de ani.
Costă miliarde de dolari să tragi țeava în mare ca să aduci gazul de la 160 de km din larg la țărm. Proiectul ori se face cu americanii, ori nu se va face vreodată și sper ca vizita să aducă vești bune pentru un asemenea proiect de investiții”, a mai scris fostul purtător de cuvânt al administrației prezidențiale. Citiți postarea lui integrală AICI.
Exxon a săpat prima sondă offshore din zona maritimă de mare adâncime a României
Gigantul american ExxonMobil este prezent în sectorul românesc de explorare și producție din noiembrie 2008, când a cumpărat un pachet de acțiuni în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Între 2009 și 2010, subsidiara ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) a achiziționat peste 3.000 de kilometri pătrați de date seismice 3D pentru blocul Neptun Deep folosind tehnologie de top.
- Vedeți ce a însemnat din punct de vedere tehnologic explorarea făcută de Exxon în Marea Neagră în acest VIDEO.
În martie 2012, Domino-1, prima sondă de mare adâncime din România, localizată la o distanță de 170 de km de țărm și în apă de circa 1.000 de metri adâncime, a confirmat prezența gazului natural, zăcămintele estimate fiind de 42-84 miliarde metri cubi de gaze.
ExxonMobil a anunțat autoritățile române, printr-o scrisoare apărută și în presă, că vrea să se retragă din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, unde este partener cu OMV Petrom. Decizia vine după seria de modificări legislative adoptate în ultimii doi ani de Parlament și de Guvern, care au impus o multitudine de restricții producătorilor români de gaze, dar au și majorat nivelul de taxare.
De altfel, și Comisia Europeană a notificat, în luna iulie, autoritățile, că România e la un pas de a fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție din cauza barierelor la exportul gazelor. Restricțiile la export au fost adoptate de Parlament în iunie 2018, prin modificări la Legea 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale aduse de Comisia de Industrii din Camera Deputaților și votate apoi de plenul Camerei.
- Inițiatorul lor a fost Iulian Iancu (deputat PSD), care a justificat măsura de a-i obliga pe producători să vândă preponderent pe piața locală prin faptul că în situația în care gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea națională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom (detalii AICI). Iulian Iancu conduce Comisia de Industrii din Camera Deputaților, cea care a inițiat și adoptat multe prevederi legislative care i-au nemulțumit pe producătorii de gaze, determinându-i să amâne investițiile (detalii AICI).
Efectul haosului legislativ: importuri de 364 de ori mai mari în luna iunie
În paralel cu blocarea investițiilor, importurile de gaze de la ruși au explodat de la începutul anului. OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai pentru următorii trei ani. Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.
România a importat în luna iunie 2019 o cantitate de gaze de 1.479.598 MWh, de 364 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres. Totodată, preţul mediu al gazelor de import în luna iunie 2019 a fost de 82,08 lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 19% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.
Sursa foto: OMV Petrom
ARTICOLE SIMILARE:
România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor
SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat
Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate
Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici