Skip to main content

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit în această seară la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, printre cele mai importante subiecte ce vor fi abordate fiind energia, în contextul în care gigantul american ExxonMobil a anunțat că vrea să renunțe la proiectul de producție a gazelor în Marea Neagră.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14.00 (21.00 ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump. Cei doi lideri vor avea convorbiri tete-a-tete în Biroul Oval, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Preşedinţia americană a arătat că cei doi lideri vor discuta despre cea mai bună abordare a provocărilor de securitate comune cu care se confruntă SUA şi România şi despre căile de a promova parteneriate energetice şi comerciale bilaterale şi echitabile.

Preşedintele Iohannis a prezentat, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii de săptămâna trecută, temele de discuţie cu omologul american, între care se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver, potrivit Agerpres.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB (pentru apărare – n.r.), relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie”, a precizat atunci şeful statului.

„Energia este şi sensibilă şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

  • El a mai afirmat că impresia sa este că există o „disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”, făcând referire la OUG 114 şi Legea offshore. „Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi”, a adăugat preşedintele cu privire la cele două acte normative.

Iohannis: Romania își dorește ca Exxon să rămână în M. Neagră

Şeful statului a mai spus că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. De asemenea, el a menţionat că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

„Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici”, a explicat Klaus Iohannis cu privire la anunţul potrivit căruia compania americană ExxonMobil ar urma să se retragă din proiectul românesc.

Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Trump şi Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017.

ExxonMobil, prima companie petrolieră americană din România

Platformă offshore - sursa: OMV Petrom

Platformă offshore – sursa: OMV Petrom

ExxonMobil a fost prima companie de petrol și gaze americană prezentă în România, operând între 1903 și 1948 ca Standard Oil Co. Compania este prezentă în sectorul românesc de explorare și producție din noiembrie 2008, când a cumpărat un pachet de acțiuni în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Între 2009 și 2010, subsidiara ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) a achiziționat peste 3.000 de kilometri pătrați de date seismice 3D pentru blocul Neptun Deep folosind tehnologie de top. În martie 2012, Domino-1, prima sondă de mare adâncime din România, localizată la o distanță de 170 de km de țărm și în apă de circa 1.000 de metri adâncime, a confirmat prezența gazului natural, zăcămintele estimate fiind de 42-84 miliarde metri cubi de gaze.

Partenerul Exxon în acest proiect este compania OMV Petrom, care la rândul său a anunțat oficial că nu mai poate investi în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră:

„Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Avem nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție și, momentan, ne chinuim acolo”.

În acest moment, România produce circa 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care circa un miliard de metri cubi este extras deja de Petrom în zona offshore, din zăcăminte vechi. Restul este producție onshore, Petrom și Romgaz fiind cei mai mari producători. De la momentul publicării OUG 114/2018, importurile de gaze naturale au explodat

Sursa foto: Presidency.ro

ARTICOLE SIMILARE:

ANALIZĂ. După ce a blocat investițiile în producția de gaze, statul scoate la licitație noi perimetre petroliere, inclusiv în Marea Neagră

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Ucraina se așteaptă ca Rusia să oprească gazele, la iarnă. Și ungurii își pun centura de siguranță