Skip to main content

TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, marchează o premieră la nivel național, prin punerea în funcțiune a primului sistem plutitor de energie fotovoltaică de scară mare din România, pe lacul de liniștire al hidrocentralei Grebla din județul Caraș Severin. Această centrală fotovoltaică flotantă, dezvoltată în parteneriat cu Innovation Norway, produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual, a transmis compania.

Inițiativa reprezintă o acțiune de pionierat și marchează un pas semnificativ către sustenabilitate, prin exploatarea concomitentă a energiei soarelui și a apei într-un mod inovator. Odată pusă în funcțiune, pe lângă producția anuală de energie verde, centrala fotovoltaică flotantă duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu un prag de 300 de tone de CO2 pe an. Raportându-ne la o perioadă de cinci ani înseamnă o reducere totală a emisiilor de până la 5.000 tone de CO2.

Centrala fotovoltaică flotantă de pe Lacul Grebla este un proiect unic în România ce are ca obiectiv creșterea potențialului energiei regenerabile. Rezultatul proiectului se poate observa prin cantitatea de energie pe care a produs-o de la punerea în funcțiune.

„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajării prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării. Este un proiect pilot care credem că își va dovedi eficiența și ne dorim să fie replicat. Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo.

Avantajele panourilor solare plutitoare

Panourile fotovoltaice plutitoare au fost alese cu grijă pentru avantajele lor:

  • Utilizarea optimă a spațiului: prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Grebla, se maximizează eficiența utilizării terenului;
  • Instalare simplificată: comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă și mai rentabilă;
  • Creșterea eficienței panourilor: reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață;
  • Aliniament strategic: acest proiect susține angajamentul Grupului Evryo de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.

(Sursa foto: Evryo)

CITEȘTE ȘI:

BSOG Energy SRL, o nouă companie în domeniul biogazului: România poate fi lider în Europa