Skip to main content

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu acționarii săi, firma globală de investiții Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au anunţat ieri lansarea BSOG Energy SRL, o nouă companie axată pe dezvoltarea de centrale de biogaz în toată România. Cu sediul central în București, România, BSOG Energy va dezvolta centrale de biogaz în toată România, fiecare amplasament fiind estimat să aibă o capacitate de minimum 15 MW.

Carlyle și BERD s-au angajat să susțină activitățile de dezvoltare ale BSOG Energy și să lucreze ȋmpreună pentru expansiunea acestei noi companii.

Misiunea inițială a BSOG a fost de a contribui la securitatea și accesibilitatea energetică a României prin livrarea gazelor produse pe plan intern consumatorilor români. Prin lansarea BSOG Energy, BSOG intenționează să joace un rol semnificativ în tranziția energetică europeană, precum și să accelereze dezvoltarea sectorului românesc al energiilor regenerabile, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Biogazul rezultă din prelucrarea industrială prin digestie anaerobă a reziduurilor agricole și a altor deșeuri organice cum ar fi gunoiul de grajd, paie si deșeuri alimentare. Emisiile nete de dioxid de carbon generate sunt semnificativ mai mici, sau în unele cazuri negative, în comparație cu metanul de origine fosilă.

Piața biogazului în România se află într-o fază de creștere, iar în contextul tranziției energetice globale, România are șansa de a deveni un jucător important în sectorul biogazului, contribuind astfel la o economie mai verde și mai sustenabilă, arată BSOG Energy.

La momentul actual, se preconizează că cererea de biogaz va crește cu 20% în acest deceniu și este susținută în mod agresiv de restricțiile mai stricte ale UE, inclusiv cote minime mai mari, cote reduse de emisii de combustibili fosili, sancțiuni mai mari pentru deversarea deșeurilor de materii prime pe terenuri, sancțiuni mai mari și, în general, reglementări de mediu mai stricte.

Potențialul de biogaz nevalorificat al României

România are un potențial semnificativ de biometan neexploatat, care este estimat la peste 2 miliarde mc până în 2030, fiind pe locul doi în regiunea ECE, după Polonia. Cu toate acestea, în prezent în România există doar câteva instalații foarte mici de biogaz care generează energie electrică, deoarece momentan legislația nu permite injectarea în rețea, iar Guvernul nu a oferit până în prezent niciun sprijin financiar pentru proiecte pentru biogaz, se arată pe site-ul companiei. 

Având în vedere dimensiunea sectorului său agricol, România dispune de cantităţi substanțiale de deșeuri agricole care rămân neutilizate. Prin valorificarea acestei resurse naturale și prin promovarea unor politici publice de sprijin care facilitează investițiile private și accesarea subvențiilor din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene, România are potențialul de a deveni lider în materie de biogaz în Europa, mai arată compania, în comunicat.

Mark Beacom, CEO BSOG şi Director General al BSOG Energy, a declarat: “În parteneriat cu acţionarii noştri, Carlyle și BERD, prin ȋnfiinţarea BSOG Energy extindem portofoliul nostru de afaceri din România cu o nouă companie activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă. Biogazul joaca un rol important ȋn tranziţia energetică, eliminând impactul semnificativ al poluării reprezentate de evacuarea deșeurilor organice pe terenuri și depozite de deșeuri, și, în același timp, asigură reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră prin transformarea metanului produs în mod natural într-un combustibil utilizabil, produs ȋn ţară.”

Acesta a mai adăugat: “România are un potențial semnificativ în industria biogazului, dar puține dezvoltări ȋn domeniu până în prezent. Prin alăturarea expertizei ȋn materii prime, proiectare, achiziții și accesarea de credite verzi și combinarea acestora cu expertiza BSOG de a implementa proiecte în România, credem că BSOG Energy este poziţionată unic pentru a crea o platformă puternică şi la scară largă de livrare a biogazului ȋn regiune. O industrie puternică a biogazului ȋn România are potenţialul de a creşte producţia locală de gaze cu zero emisii de CO2, transformând deşeurile agricole ȋn noi surse de venit pentru sectorul agricol precum şi contribuind la crearea de noi locuri de muncă.”

  • Potrivit datelor de pe site-ul proiectului consultate de NewsEnergy, aprobarea deciziei de investiție este estimată pentru trimestrul patru din 2025, iar începerea producției – în trimestrul patru din 2026. Mai multe detalii despre acest proiect găsiți AICI.

Detalii despre biogaz sunt sintetizate în infograficul de mai jos, realizat de Freepik.com:

infografic biometan - sursa: Freepik.com

Biomethane production infographics demonstrating agricultural crops and livestock as sources of biofuel heat and electricity flat vector illustration – Designed by: Freepik

Despre Black Sea Oil & Gas SA

BSOG, deținută de Carlyle şi BERD, este o companie independentă de energie cu sediul în România, care, ȋn calitate de Titular (70%) şi Operator, a pus ȋn producţie proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. BSOG continuă dezvoltarea resurselor de gaze din Marea Neagră și, ȋn paralel, folosind infrastructura vitală a proiectului MGD, urmărește dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă cum ar fi un parc fotovoltaic pe terenurile sale, un parc eolian ȋn largul mării prin utilizarea coridorului energetic și a terenurilor existente și, de asemenea, hidrogen verde și/sau CCS prin utilizarea infrastructurii sale existente terestre și din largul Mării Negre.

Despre BSOG Energy SRL

BSOG Energy este o nouă companie energetică independentă activă ȋn dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă separat de proiectul MGD, cu un accent inițial pe dezvoltarea centralelor de biogaz în toată România. BSOG Energy este în prezent deținută și administrată în proporție de 100% de BSOG, cu perspectiva că, odată ce va atinge cerințele pentru finanțarea investițiilor, va fi susținută direct de Carlyle și BERD în calitate de acționari.