Skip to main content

După ce a fost primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice, Cluj-Napoca va fi, totodată, primul oraş din țară care ar urma să aibă și autobuze fără şofer. Municipalitatea clujeană dorește să urmeze exemplul unor capitale europene precum Paris sau Viena, iar primele teste vor avea loc anul viitor.

„Am declanşat un proiect pilot la Cluj – care înseamnă confirmarea brandului de oraş al inovării, inteligenţei artificiale, al dezvoltării, cercetării şi IT-ului – şi cu această dimensiune pragmatică referitoare la punerea în circulaţie, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără şofer, după modelul celor care există în marile oraşe europene”, a declarat presei primarul Emil Boc.

El a explicat că autobuzul autonom va deservi ca arie de circulaţie zona centrală.

„Va fi un mijloc de mobilitate a viitorului acest transport autonom şi sper ca anul viitor să îl vedem pe străzile Clujului”, a completat fostul premier.

El a mai spus că proiectul pilot va fi pus în practică în colaborare cu  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

(SURSA FOTO: Primăria Cluj-Napoca, Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

Cluj-Napoca, orașul cu cea mai mare flotă de autobuze electrice din România

Orașul din România care devine tot mai „smart”: va avea stâlpi de iluminat cu wifi, bănci cu încărcare USB și stații pentru biciclete electrice

Proiect de cercetare la Cluj pentru transformarea CO2 în gaz metan

Cercetători clujeni au analizat relația dintre poluare și creștere economică în Europa Centrală și de Est. Ce au descoperit

Trei tineri arhitecți români au creat încărcătoare solare urbane, pe care le fabrică la Brăila