Grupul CEZ în România a încheiat anul 2020 cu rezultate mai bune faţă de anul anterior la nivelul profitului net, care s-a ridicat la 333,8 milioane lei, înregistrând o creștere de 65,78 milioane lei (+25%) faţă de 2019, datorată în principal activităţilor de furnizare și distribuţie energie electrică, se arată în raportul anual publicat de grup.
Grupul CEZ în România a înregistrat în anul 2020 un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 529,2 milioane lei, în creștere cu 139,8 milioane lei faţă de anul 2019, creștere în principal din activitatea de furnizare energie (anul 2020 a fost impactat pozitiv de costuri mai mici cu achiziţia de energie și de creșterea cantităţilor de energie electrică vândute la consumatorii casnici) și din activitatea de producţie de energie eoliană (condiţiile meteorologice mai favorabile au condus la creșterea producţiei).
Cheltuielile de investiţii (CAPEX), din toate sursele, au fost de 330,14 milioane lei, în 2020, cu o creștere de 11%.
Distribuție Energie Oltenia SA a derulat în anul 2020 un program de investiţii, finanţat din surse proprii, în valoare de 198,6 milioane lei şi un program de puneri în funcţiune în valoare de 198,6 milioane lei, se arată într-un comunicat al grupului.
Investiţiile au fost direcţionate către:
- integrarea staţiilor de transformare în SCADA;
- modernizarea şi înlocuirea transformatoarelor;
- instalarea echipamentelor telecomandate;
- îmbunătăţirea reţelei de joasă şi medie tensiune;
- asigurarea condiţiilor propice consumatorilor de energie pentru racordarea la reţeaua electrică.
În 2020 au fost atrase fonduri în valoare de aproximativ 59 de milioane de EURO, din surse financiare proprii și co-finanțare fonduri europene, care vor fi investite în sectoare importante precum: contorizare inteligentă, modernizarea stațiilor de transformare și a rețelelor de joasă și medie tensiune, implementarea unui sistem avansat de management al distribuției (ADMS), a unui sistem avansat de management al activelor rețelei electrice (AMS) și a unui sistem integrat SMART Grid Connect.
Energia regenerabilă rămâne unul dintre domeniile de interes ale Grupului CEZ în România. Producţia brută înregistrată în anul 2020 de către Parcul Eolian CEZ a fost de 1.281 GWh, mai mare cu 77 GWh comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost datorată proiectelor de eficientizare implementate și a condiţiilor meteorologice favorabile.
Energia electrică produsă de hidrocentralele deţinute de TMK Hydroenergy Power în judeţul Caraş – Severin, în 2020 a fost de 75,2 GWh, mai mare cu 9,5 GWh decât în 2019, datorită investițiilor realizate în reabilitarea canalelor de aducțiune.
„Echipa a parcurs încă o etapă de dezvoltare spre o organizaţie autodidactă, în timp ce politicile sustenabile de operare au primit şi în acest an certificarea internaţională GRI, opţiunea Core”, a declarat Ondrej Safar – Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România.
Mai multe informaţii despre rezultatele non-financiare ale Grupului CEZ în România în 2020 (Raportul de Sustenabilitate), puteţi găsi aici https://cez.ro/ro/despre-noi/rapoarte-non-financiare.html, rezultatele financiare (Raportul Anual) pot fi găsite aici www.cez.ro/ro/despre-noi/rezultate-financiare.html
În România, Grupul CEZ este prezent încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, asigurând servicii și alimentarea cu energie electrică a șapte judeţe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea și Teleorman. Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power și CEZ ESCO România sunt cele 9 companii care formează Grupul CEZ în România.
- Una dintre cele mai importante investiţii ale Grupului CEZ în România s-a concretizat în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Grădina, unde cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW, a fost construit cu 1,1 miliarde de euro.
În octombrie 2020, CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”). CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).
ARTICOLE SIMILARE:
Parc fotovoltaic de un milion de euro la Turda, cu peste 2.000 de panouri fotovoltaice
Romania Energy Hub, noua platformă pentru pregătirea tranziției energetice în România