Skip to main content

Prin implementarea Pactului Ecologic European, România va trece printr-un val de transformări majore. Așadar, mai mult ca oricând, în aceste momente este nevoie de o colaborare strânsă între mediul de afaceri, sectorul public și mediul academic, pentru a defini noile priorități ale țării, astfel încât tranziția energetică să fie una de succes. În acest context, astăzi a fost lansat Romania Energy Hub, o platformă de colaborare și dialog pe teme esențiale pentru pregătirea tranziției energetice în România și atingerea obiectivelor de neutralitate climatică pentru 2021-2030, cu perspectiva anului 2050.

Acest tip de ecosistem – unul care adună la aceeași masă asociații de specialitate, companii private, de stat, mediu academic – e insuficient dezvoltat în România. Inițiativa creării Romania Energy Hub aparține Asociației Energia Inteligentă, Asociației pentru Dezvoltare Organizațională și Business Saga.

Lumea trece acum printr-o nouă revoluție industrială, iar acest proces este ireversibil. România trebuie să se pregătească să acceseze noile oportunități economice.

„Suntem deja într-o revoluție industrială, într-un proces de schimbare tehnologică. Transformările în UE se vor ridica la un nivel investițional de 10 trilioane de euro pentru atingerea acestui obiective până în 2050 și lucrurile sunt ireversibile. Acești bani vor plătiți de către cineva și pentru alții reprezintă oportunități. (…) Cum vom fructifica aceste oportunități economice, aici nu îmi este foarte clar. Cred că nu stăm foarte bine în momentul de față pe partea de planificare, de execuție, pe partea de corelare între anumiți pași pe care îi facem”, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare a platformei Romania Energy Hub, Răzvan Nicolescu, membru al boardului Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT), organism al UE care gestionează politica europeană în domeniul inovării.

„Sunt declanșate forțe transformaționale și economice pe care ar fi bine să le fructificăm. Avem resurse naturale și tehnice foarte importante, care însă trebuie puse la lucru. (…) Sunt lucruri care trebuie realizate acum, în 2021 – 2022, ca să putem prinde trenul spre 2030”, a declarat, la rândul său, Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Ca România să fie beneficiara unei creșteri sustenabile, e nevoie de cooperare. Tanziția energetică e o provocare, dar cred că o putem transforma în oportunitate, accesând inteligent fondurile europene pe un portofoliu de proiecte foarte bine definit. Romania Energy Hub este o bună cale pentru deschiderea dialogului”, a spus Alexandru Maximescu, Director Reglementare și Afaceri Publice la OMV Petrom.

Puteți urmări întreaga dezbatere de astăzi AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Comisarul Kadri Simson anunță schimbări importante pentru sectorul energetic, prin pachetul Fit for 55

RESInvest, program pentru dezvoltarea lanțului de producție în sectorul energiei regenerabile în România

România Eficientă: Buget de 2,2 miliarde de euro pentru valul de renovări ale clădirilor din România. Cum cheltuim inteligent banii?

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile

Apel din mediul privat: Ne trebuie o strategie de țară aliniată cu Green Deal, altfel ne planificăm eșecul!