Skip to main content

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) anunță lansarea programului RESInvest, dedicat localizării lanțului valoric pentru energia regenerabilă în România, prin încurajarea producției locale de tehnologie destinată sectorului regenerabilelor și crearea de oportunități de investiții, bazate pe fonduri europene.

RESInvest vine cu recomandări de bune practici pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile și dezvoltă proiecte pentru integrarea de noi activități profesionale pe piața forței de muncă, actualizarea curriculumului și siguranța în muncă.

Obiectivele RESInvest vor fi prezentate în cadrul unor evenimente desfășurate pe parcursul lunilor mai și octombrie 2021, cu participarea tuturor actorilor importanți din acest sector.

În contextul angajamentelor asumate de România prin planurile naționale pentru energie regenerabilă și al obiectivelor Comisiei Europene de accelerare a decarbonizării până în 2050, estimăm o creștere semnificativă a proiectelor de noi capacități de energie regenerabilă. Pentru realizarea acestor proiecte, este nevoie de resurse semnificative pe care România are potențialul de a le produce, cu impact direct în dezvoltarea economică a țării și pentru tranziția energetică mai ușoară”, a declarat Carlo Pignoloni, președintele RWEA.

Asociația consideră că există importante sectoare care pot fi atrase și relocate în România, precum cel de producție a echipamentelor pentru instalațiile de energie regenerabilă, inclusiv pregătirea de personal calificat pentru operarea și mentenanța acestora.

  • Totodată, RWEA mai afirmă că România poate deveni un hub de know-how prin dezvoltarea unui lanț valoric local pentru energia regenerabilă bazat pe planurile naționale de cercetare și inovare, precum și pe concepte tehnologice adiacente precum stocare, hidrogen, transport și digitalizare.

Guvernul trebuie să își asume ținte cu termene clare

Guvernul Romaniei - sursa: Facebook/Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei – sursa: Facebook @guv.ro

Transformarea acestor oportunități într-un beneficiu real pentru industria românească se poate realiza doar dacă vor exista ținte cu termene clare, asumate de către Guvernul României, în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei regenerabilă și de stocare, de tehnologii și sisteme bazate pe hidrogen, precum și atragerea de noi lanțuri de producție industriale spre România”, au atras atenția reprezentanții RWEA.

Pactul Verde European (Green Deal) aduce oportunități uriașe de dezvoltare pentru România, însă e nevoie de multă mobilizare din partea tuturor actorilor din economie, de la autorități la companii, pentru atragerea inteligentă a acestor bani, care să țină cont de interesele țării, a declarat recent Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

El a mai afirmat că suntem țara din Europa Centrală și de Est cu cel mai dezvoltat sector energetic din perspectiva energiilor curate, precum și țara cea mai ambițioasă în dezvoltarea energiilor regenerabile. Răzvan Nicolescu a recomandat ca firmele din mediul privat să se implice mai mult în accesarea fondurilor europene.

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile

ARTICOLE SIMILARE:

SomEnergia, cea mai mare cooperativă spaniolă de energie verde, sprijină Cooperativa de Energie // VIDEO

Enel introduce soluția inteligentă pentru locuințe „Homix” pe piața din România

România, pe harta inovației sustenabile. Bucureștiul va fi gazda Solar Decathlon Europe 2023, olimpiada internațională a caselor solare