Skip to main content

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) ar putea relua de la zero programul de subvenții pentru instalarea de panouri fotovoltaice destinat persoanelor fizice. Cel puțin aceasta este una dintre cele trei variante luate în calcul pentru continuarea acestui program, blocat la câteva ore după lansare, în urma unor suspiciuni de fraudă.

Reprezentanții Greenpeace au fost astăzi la discuții cu directorul AFM care coordonează programul de finanțare pentru sisteme fotovoltaice, Andrei Iorgulescu, și cu președintele AFM, Cornel Brezuică. Potrivit Greenpeace, legat de cum va reporni programul, ar fi trei opțiuni știute în momentul de față:

– Repornit de la momentul zero

– Repornit de unde au rămas înscrierile în momentul întreruperii

– Repornit (probabil în oricare dintre variantele enumerate) fără instalatorul/instalatorii posibil „vinovat/vinovați”.

Totodată, în acest moment, este o cercetare în curs, declanșată în urma folosirii unor „practici neconforme”, mai exact o „suspiciune de fraudă informatică”. Aceasta a dus la oprirea înscrierii, la o analiză internă și la sesizarea autorităților abilitate: Parchet (DIICOT) și MDRAP, autoritatea care gestionează fondurile europene din programul de finanțare.

„Acum se așteaptă o rezoluție din partea celor două instituții sesizate. Ipotetic, ni s-a spus că e posibil să reînceapă programul de finanțare și fără ca Parchetul să fi dat un verdict final, însă nimic nu e sigur. Cel mai probabil, vor veni clarificări <<în următoarele săptămâni>>. Câte săptămâni? Nu știm”, a scris Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace, pe pagina de Facebook Protecția Prosumatorului.

Ce se întâmplă cu documentele care expiră

Potrivit acestuia, în privința documentelor care expira, reprezentanții AFM le-au transmis că vor fi acceptate cele eliberate și depuse la instalatori până pe data de 10 septembrie – indiferent dacă ele au fost sau nu încărcate în sistemul informatic.

„Informație pentru instalatori: ni s-a comunicat că s-a ținut cont de observațiile instalatorilor și că fiecare instalator va avea 5 conturi, dar nu va fi o limită de înscriși sau dosare/zi”, a mai scris Marian Mândru.

Înscrierea persoanelor fizice pentru unul dintre cele mai solicitate programe de finanțare pentru prosumatori, Casa Verde Fotovoltaice, derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), a început pe 10 septembrie, însă procesul a fost oprit în aceeași zi. Peste 13.000 de cereri de accesare a subvenției de 20.000 de lei au fost depuse în doar câteva ore.

ARTICOLE SIMILARE:

Subvenții panouri fotovoltaice: când se va relua accesul la aplicația de înscriere și ce fonduri mai sunt disponibile pe regiuni

Bătaie pe subvențiile pentru panouri fotovoltaice. În Oltenia, fondurile au fost epuizate în câteva ore. Accesul la aplicația informatică a fost întrerupt

AFM a publicat lista instalatorilor validați în programul de subvenții pentru panouri fotovoltaice. De când se fac înscrierile

energiaTa a lansat Ghidul Prosumatorului, cu informații despre avize, costuri, pași legali pentru producătorii casnici de energie verde

Consumatorii, supărați că AFM întârzie aplicarea programului de subvenții pentru fotovoltaice: „De ce tot o bâjbâie atât?”

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an