Skip to main content

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat astăzi lista celor 260 de instalatori din toată țara validați să participe la programul de subvenții de până la 20.000 lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice de către persoane fizice. Noul Program „Casa Verde Fotovoltaice” va demara pe data de 9 septembrie, a anunţat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

„Semnăm astăzi contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării, care este finanţatorul şi Administraţia Fondului pentru Mediu”, a spus ministrul, citat de Agerpres. Bugetul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice este de 656 milioane de lei.

  • Românii vor putea, din data de 9 septembrie, să acceseze subvențiile de până la 20.000 lei prin instalatorii care se regăsesc pe lista publicată de către AFM. Găsiți LISTA completă AICI.

„Românii vor putea să încheie contracte cu aceşti instalatori, după care vor trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montajul acestor celule fotovoltaice. Nu în ultimul rând, este un termen scurt din momentul în care semnezi contractul cu instalatorul până la finalizarea proiectului, adică de opt luni”, a mai spus Gavrilescu.

După publicarea listei instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, instalatorii trebuie să semneze contractul de participare în program cu AFM, pentru a avea astfel acces la platforma electronică dedicată programului. Abia apoi vor putea primi înscrieri din partea beneficiarilor finali.

energiaTa a publicat un scurt ghid cu pașii următori. Astfel, etapele programului sunt:

  • Publicarea listei instalatorilor validați (astăzi)
  • Semnarea contractelor cu instalatorii (săptămâna viitoare)
  • Înscrierea persoanelor fizice (din 9 septembrie)
  • Aprobarea finanțării de către AFM
  • Obținere aviz tehnic de racordare – 90 zile
  • Semnarea contractului de finanțare nerambursabilă
  • Implementarea proiectului: 8 luni de la semnare

Ce acte sunt necesare pentru persoanele fizice:

  • Cererea de finanțare
  • Cartea de identitate
  • Extras de carte funciară
  • Certificat fiscal buget de stat
  • Certificat fiscal buget local

Mai multe informații utile, inclusiv harta numărului de instalatori validați, pe județe, găsiți în articolul publicat de energiaTa, pe care îl puteți citi AICI.

Bugetul alocat înseamnă subvenția pentru aproximativ 33.000 locuințe. Subvenția de până la 20.000 lei acoperă maxim 90% din costul total: produse + instalare + TVA. Suma pe care un beneficiar trebuie să o plătească la instalatorul ales este de 10% din costul total. Diferența de 90% o suportă instalatorul, urmând să își recupereze cheltuielile de la AFM ulterior.

Puteți citi Ghidul complet de finanțare, inclusiv despre documentele necesare înscrierii în program, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

energiaTa a lansat Ghidul Prosumatorului, cu informații despre avize, costuri, pași legali pentru producătorii casnici de energie verde

Prima cooperativă de energie verde din România își va „deschide porțile” în curând, inclusiv pentru prosumatori

Când demarează programul de subvenții pentru fotovoltaice? Președintele AFM: „Nu pot da termene exacte.”

Consumatorii, supărați că AFM întârzie aplicarea programului de subvenții pentru fotovoltaice: „De ce tot o bâjbâie atât?”

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

Câți instalatori s-au înscris în programul AFM pentru subvenționarea panourilor fotovoltaice