Skip to main content

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, 23 martie, că Rusia va începe să vândă gaz către țări „neprietenoase” în ruble, după ce înghețarea activelor Rusiei de către națiunile străine a distrus încrederea Moscovei. Țările „neprietenoase” includ cele 27 de state membre UE, scrie EurActiv.com.

Putin la Gazprom - sursa Gazprom

Putin la Gazprom – sursa Gazprom

Dependența țărilor europene de gazul rusesc și de alte exporturi a fost aruncată în lumina reflectoarelor de când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune specială de „denazificare” a țării.

  • Rusia a anunțat pe 8 martie o listă a țărilor „neprietenoase” cu Rusia, care include toate cele 27 de țări membre UE plus Monaco, Elveția, Norvegia, Islanda și San Marino, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia, Elveția, Japonia , Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Singapore, Taiwan, Micronezia.

„Rusia va continua, desigur, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile… fixate în contractele încheiate anterior”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu miniștrii guvernamentali de rang înalt.

Rubla nu este o monedă de referință pentru plăți internaționale. Mai mult, rubla este în cădere liberă de când Occidentul a lovit Rusia lui Putin cu sancțiuni fără precedent în istorie.

Citește articolul complet pe EurActiv.com.

(Sursa fotografii: Gazprom.com)

ARTICOLE SIMILARE:

Timmermans, coordonatorul Green Deal, dă undă verde la cărbune: „Lucrurile s-au schimbat”

Elon Musk: Trebuie să creștem imediat producția de petrol și gaze, dar și de energie nucleară