Skip to main content

România a fost anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de petrol, cu 3,6 milioane de tone, în scădere cu 2% faţă de anul anterior, potrivit unui raport realizat de compania britanică BP la nivel mondial.

Principalul producător din UE a fost Marea Britanie, cu 50,8 milioane de tone, în creştere cu 9%, urmată de Danemarca, cu 5,7 milioane de tone (în scădere cu 15,9%), şi de Italia, cu 4,7 milioane de tone (în creştere cu 12,9%), transmite Agerpres.

Locul 2 în privința rezervelor

În ceea ce priveşte rezervele dovedite de petrol, România se poziționează pe locul doi în UE, cu aproximativ 100 de milioane de tone, devansând Danermarca şi fiind la egalitate cu Italia. Înaintea ţării noastre se află doar Marea Britanie, cu 300 de milioane de tone.

  • Pe de altă parte, România nu își acoperă din producția internă necesarul de consum. Capacitatea anuală de prelucrare a celor trei rafinării operaționale locale este de circa 12 milioane de tone: Petromidia (deținută de grupul kazah KazMunaiGaz) – 5 mil. tone, Petrobrazi (deținută de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV) – 4,2 mil. tone şi Petrotel (deținută de grupul rus Lukoil) – 2,4 mil. tone.

Potrivit datelor statistice ale Comisiei Europene citate de Economica.net, România a importat anul trecut petrol în valoare de 4,1 miliarde de dolari (CIF). Principalele surse au fost Rusia, Kazahstan și Azerbaidjan.

SUA, liderul global în producția de țiței

La nivel mondial, anul trecut s-au extras 4,474 miliarde de tone de petrol, în plus cu 2,2% faţă de anul precedent.

Cel mai mare producător de petrol din lume rămân Statele Unite ale Americii, cu o producţie de 669,4 milioane de tone, cu 16,6% mai mult faţă de anul 2017. Pe locul doi este situată Arabia Saudită, cu 587,3 milioane de tone, în plus cu 3,4%, iar pe locul trei se află Federaţia Rusă, cu 563,3 milioane de tone, în creştere cu 1,6%.

ARTICOLE SIMILARE:

Bulgaria a cumpărat, în premieră, gaze naturale lichefiate de la americani

SUA își consolidează poziția pe piața europeană de gaze naturale lichefiate

BSOG ia în calcul să dea statul român în judecată, din cauza noii legislații în domeniul petrolier

OMV Petrom a realizat, în 2018, cel mai mare profit din ultimii cinci ani. Cifrele-cheie din raportul financiar

Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate