Skip to main content

Revoluția digitală, dorința de a „deveni verde” și alți factori geopolitici și sociali remodelează lumea globală a muncii într-un ritm fără precedent. În următorii cinci ani, aproape un sfert din locurile de muncă (23%) se așteaptă să se schimbe printr-o creștere de 10,2%, respectiv o scădere de 12,3%, conform Raportului privind viitorul locurilor de muncă 2023, publicat ieri de World Economic Forum (WEF).

  • Specialiștii în vehicule autonome și electrice se află în fruntea listei locurilor de muncă cu cea mai rapidă creștere în 2023.
  • Inteligența artificială și tehnologiile inteligente fac ca roluri precum casierul bancar, casierul și funcționarul de introducere a datelor să fie învechite – aceste roluri ar putea înregistra cea mai rapidă rată de declin în următorii cinci ani.
  • Angajatorii anticipează că vor fi create 69 de milioane de noi locuri de muncă și 83 de milioane eliminate – o scădere netă de 14 milioane de locuri de muncă, sau 2% din ocuparea actuală, notează WEF.

Ce influențează viitorul locurilor de muncă?

Macrotendințele, inclusiv tranziția ecologică, standardele ESG și localizarea lanțurilor de aprovizionare, sunt principalii factori de creștere a locurilor de muncă. De cealaltă parte, provocările economice, inclusiv inflația ridicată, creșterea economică mai lentă și deficitul de aprovizionare reprezintă cea mai mare amenințare, se arată într-un comunicat de presă al WEF.

Adoptarea avansată a tehnologiei și creșterea digitalizării vor provoca o schimbare semnificativă pe piața muncii, cu un pozitiv net general în crearea de locuri de muncă. Mai mult de trei sferturi din cele 803 companii chestionate pentru raport caută să adopte tehnologiile de date mari, cloud computing și AI în următorii cinci ani.

„Pentru oamenii din întreaga lume, ultimii trei ani au fost plini de tulburări și incertitudine pentru viețile și mijloacele lor de existență, cu pandemia COVID-19, schimbări geopolitice și economice, iar progresul rapid al inteligenței artificiale și al altor tehnologii riscă acum să adauge mai multă incertitudine”, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum. „Vestea bună este că există o cale clară pentru a asigura rezistența. Guvernele și întreprinderile trebuie să investească în sprijinirea trecerii la locurile de muncă ale viitorului prin educație, recalificare și structuri de sprijin social care pot asigura că indivizii sunt în centrul viitorului muncii.”

Rolurile cu cea mai rapidă creștere

Rolurile cu cea mai rapidă creștere sunt conduse de tehnologie și digitalizare. Big data se clasează în fruntea tehnologiilor considerate a crea locuri de muncă, 65% dintre respondenții la sondaj se așteaptă la creșterea locurilor de muncă în roluri conexe. Se așteaptă ca angajarea analiștilor de date și a oamenilor de știință, a specialiștilor în big data, a specialiștilor în învățarea automată a AI și a profesioniștilor în securitate cibernetică să crească în medie cu 30% până în 2027.

  • Formarea lucrătorilor pentru a utiliza AI și big data va fi prioritară de 42% dintre companiile chestionate din următorii cinci ani, plasându-se în spatele gândirii analitice (48%) și gândirii creative (43%) ca importanță. Comerțul digital va duce la cele mai mari câștiguri absolute în locuri de muncă: sunt așteptate aproximativ 2 milioane de noi roluri activate digital, cum ar fi specialiști în comerț electronic, specialiști în transformare digitală și specialiști în marketing digital și strategie.

Specialiștii în vehicule autonome și electrice sunt la mare căutare, în fruntea listei cu cele mai solicitate locuri de muncă pentru 2023, cu o creștere de peste 40% așteptată în următorii cinci ani.

  • Specialiștii în sustenabilitate, inginerii fintech și mai multe roluri de analist – inclusiv afaceri, securitatea informațiilor și date – împreună cu oamenii de știință ai datelor, fiecare dintre aceste roluri este pregătit să înregistreze o rată de creștere de peste 30%, mai arată WEF, în comunicat.

În timp ce revoluția digitală este un catalizator pentru unele dintre ocupațiile cu cea mai rapidă creștere, multe roluri non-tehnologice sunt de așteptat să înregistreze cele mai mari creșteri ale numărului total de locuri de muncă create. Șoferii de camioane și autobuze grele, profesorii de educație profesională, reparatorii mecanici și de mașini par să înregistreze aproximativ 2 milioane de noi locuri de muncă fiecare în perioada 2023-2027, numărându-se printre cele mai rapide rate de creștere absolută a oricărei ocupații, notează WEF.

În timp ce sustenabilitatea și revoluțiile tehnice fac ca rolurile bazate pe digital și sustenabilitate să crească, este de așteptat să scadă prevalența unor roluri mai tradiționale.

  • Rolurile de birou sau de secretariat, inclusiv casierii de bănci, casierii și funcționarii de introducere a datelor, se așteaptă să scadă cel mai rapid.

Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023 sugerează că sarcinile nu sunt considerate mai automatizate acum decât erau în urmă cu trei ani, când raportul a fost publicat ultima dată. Aproximativ o treime din sarcini (34%) sunt în prezent automatizate, cu doar 1% peste cifra din 2020. Companiile intervievate și-au revizuit, de asemenea, așteptările pentru automatizare ulterioară, la 42% din sarcini până în 2027, comparativ cu estimările din 2020 de 47% din sarcini până în 2025.

Creșterea locurilor de muncă ecologice, în educație și în agricultură

Panouri fotovoltaice - sursa: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Investițiile în tranziția ecologică și atenuarea schimbărilor climatice, precum și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la problemele de durabilitate conduc la transformarea industriei și deschid noi oportunități pe piața muncii. Se așteaptă ca cele mai puternice efecte nete de creare a locurilor de muncă să fie determinate de investiții care facilitează tranziția ecologică a întreprinderilor, mai mult de jumătate dintre respondenți așteaptă asta. Pe măsură ce țările caută mai multe surse de energie regenerabilă, roluri precum ingineri de energie regenerabilă și ingineri de instalații și sisteme de energie solară vor fi la mare căutare.

economie circulara, sustenabilitate, durabilitate - sursa: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Investițiile vor genera, de asemenea, creșterea rolurilor mai generaliste în sustenabilitate, cum ar fi specialiștii în sustenabilitate și profesioniștii în protecția mediului, care se așteaptă să crească cu 33% și, respectiv, 34%, traducându-se la o creștere de aproximativ 1 milion de locuri de muncă.

Cu toate acestea, cele mai mari câștiguri absolute în locuri de muncă vor veni din educație și agricultură. Raportul arată că locurile de muncă din industria educației sunt de așteptat să crească cu aproximativ 10%, ceea ce va duce la 3 milioane de locuri de muncă suplimentare pentru profesorii din învățământul profesional și profesorii din învățământul superior și universitar. Locuri de muncă pentru profesioniștii din agricultură, în special operatori de echipamente agricole, gredere și sortare, sunt de așteptat să înregistreze o creștere cu 15%-30%, ceea ce va duce la încă 4 milioane de locuri de muncă.

Recalificarea forței de muncă, o urgență

Companiile raportează că lipsurile de competențe și incapacitatea de a atrage talente sunt barierele cheie în calea transformării, arătând o nevoie clară de formare și recalificare în diverse industrii. Șase din 10 lucrători vor avea nevoie de formare înainte de 2027, însă doar jumătate dintre angajați au acces la oportunități de formare adecvate astăzi. În același timp, raportul estimează că, în medie, 44% din competențele unui lucrător individual vor trebui actualizate.

  • Decalajul dintre competențele lucrătorilor și nevoile viitoare ale afacerilor impun companiilor și guvernelor sarcina de a oferi oportunități de învățare și recalificare. Finanțarea guvernamentală pentru formarea de competențe ar ajuta la conectarea talentelor cu locurile de muncă, spun 45% dintre întreprinderile chestionate.

Abilitățile cognitive puternice sunt din ce în ce mai apreciate de către angajatori, reflectând importanța tot mai mare a rezolvării problemelor complexe la locul de muncă. Cele mai importante abilități pentru lucrători în 2023 sunt considerate a fi gândirea analitică și gândirea creativă, iar acest lucru este de așteptat să rămână așa în următorii cinci ani. Educația tehnologică și, în special, AI și Big Data, vor deveni mai importante, iar strategiile de competențe ale companiilor se vor concentra pe acest lucru în următorii cinci ani.

DESPRE RAPORT

Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023, publicat de World Economic Forum, cartografiază locurile de muncă și competențele viitorului, urmărind ritmul schimbării. Aceasta este cea de-a patra ediție a raportului, care a fost lansată pentru prima dată în 2016. Acesta își propune să analizeze modul în care macrotendințele, precum și adoptarea tehnologiei pot reconfigura piețele muncii și modelează cererea de locuri de muncă și competențe în perioada 2023-2027. Sondajul privind viitorul locurilor de muncă reunește perspectiva a 803 companii – care angajează în mod colectiv peste 11,3 milioane de lucrători – în 27 de grupuri industriale și 45 de economii din toate regiunile lumii.

ARTICOLE SIMILARE:

Raport WEF: Viitorul locurilor de muncă este verde. Cum modifică schimbările climatice piețele muncii

Joburile viitorului. De ce e necesară calificarea tinerilor pentru economia verde

  • Citește pe site-ul nostru mai multe articole pe această temă în rubrica: JOBURILE VIITORULUI.