Skip to main content

Proaspăt lansat, „Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023” al World Economic Forum (WEF) prezintă locurile de muncă și competențele viitorului, analizând modul în care macrotendințele, precum și adoptarea tehnologiei ar putea reconfigura piețele muncii și modela cererea de locuri de muncă și competențe în perioada 2023-2027, se arată în articolul Viitorul locurilor de muncă este verde: cum modifică schimbările climatice piețele muncii, publicat astăzi, 1 mai, de WEF.

Redăm, mai departe, din acest articol, principalele observații:

„Țările din întreaga lume și-au stabilit obiective ambițioase pentru a ajunge la net zero până în 2050. Atât guvernele, cât și întreprinderile caută din greu cum să conducă această tranziție ecologică mai departe și mai rapid. Guvernele stabilesc direcția națională, iar organizațiile își reinventează modelele de afaceri pentru a-și juca rolul. Acest progres este reflectat în angajarea pentru locuri de muncă verzi.

Noile date LinkedIn din raportul Future of Jobs al Forumului Economic Mondial arată că angajarea pentru roluri ecologice a depășit în mod constant rata generală de angajare la nivel global patru ani la rând.

Pentru mulți solicitanți de locuri de muncă, locurile de muncă verzi sunt un pariu sigur. Roluri precum analiști în sustenabilitate, specialiști în sustenabilitate și manageri în sustenabilitate se află în listele LinkedIn privind rolurile cu cea mai rapidă creștere – Jobs on the Rise – la nivel global în ultimii patru ani.

Fie că este vorba de ingineri care pot construi și gestiona parcuri eoliene sau de manageri care pot contribui la creșterea durabilă a activității de zi cu zi a unei afaceri, trebuie să vedem o extindere rapidă a rolurilor care necesită abilități ecologice dacă dorim o schimbare reală.

Oferta de competențe ecologice nu ține pasul cu cererea de talent ecologic

Cererea globală de competențe ecologice a crescut cu 40% din 2015, însă doar 13% din forța de muncă deține de fapt competențele de care organizațiile au nevoie și le doresc. Este clar că, în mod colectiv, nu ne mișcăm suficient de repede pentru a ne perfecționa profesioniștii cu abilitățile de care avem nevoie pentru a ne îndeplini obiectivele net zero.

Revoluția competențelor ecologice are potențialul de a transforma viața profesională în același mod în care a făcut-o creșterea internetului și a conectivității digitale, dar nu recunoaștem amploarea schimbărilor necesare.

Sustenabilitatea nu este negociabilă

Cei care caută un loc de muncă cer, de asemenea, mai mult de la angajatori când vine vorba de durabilitate. Puțin peste 1 din 4 (26%) adulți chestionați în Europa au spus că sustenabilitatea este unul dintre cele mai importante elemente nenegociabile atunci când evaluează cultura și valorile unei companii. Există acum o dorință puternică și în creștere din partea profesioniștilor de a lucra pentru o companie care prețuiește mediul și în care aceștia pot avea un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice.

Așadar, companiile care contribuie la îmbunătățirea calificării forței de muncă mai rapid și își adaptează afacerile pentru a fi mai ecologice vor avea un avantaj competitiv atunci când angajează cele mai bune talente.

Și investiția în competențe ecologice oferă profesioniștilor o oportunitate de a-și pregăti cariera pentru viitor și de a găsi noi roluri într-un climat economic mai provocator.

Creșterea abilităților ecologice

Deci, cum pot companiile și profesioniștii să gestioneze această tranziție ecologică pe piața muncii? Se rezumă la un singur lucru: avem nevoie de mai mulți lucrători cu competențe ecologice și avem nevoie de ei acum. Iată trei lucruri pe care guvernele, companiile și profesioniștii le pot face pentru a ne ajuta să ajungem acolo:

Factorii de decizie trebuie să se angajeze în favoarea competențelor ecologice, să fie campionii lor și să pregătească forța de muncă. Liderii de afaceri trebuie să investească în perfecționarea talentelor ecologice actuale și viitoare. Forța de muncă globală trebuie să dezvolte abilități ecologice pentru a susține schimbarea și a concura pentru cele mai bune locuri de muncă.

Pentru a ajuta la îndeplinirea acestei provocări, am pus la dispoziție cursuri gratuite de învățare LinkedIn pentru a ajuta profesioniștii să învețe cum să fie mai sustenabili la locul de muncă și acasă, precum și modul în care companiile pot accepta sustenabilitatea ca o oportunitate de a-și inova afacerile. Sustainability Resource Hub al LinkedIn oferă, de asemenea, cunoștințe și sfaturi pentru a ghida companiile și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în călătoria lor de sustenabilitate.

Ne aflăm într-un punct de cotitură crucial în eforturile noastre de a salva planeta. Dar pentru a face acest lucru avem nevoie de oamenii potriviți în locurile potrivite. Pe măsură ce întrebările și dezbaterile despre starea pieței muncii și viitorul locurilor de muncă continuă pe bună dreptate, trebuie să punem schimbările climatice în centrul acestor discuții”, se mai arată în articolul publicat de WEF.

NOTĂ: Articolul poate fi citit în original AICI: https://www.weforum.org/agenda/2023/04/future-of-jobs-is-green-2023-climate-change-labour-markets/

(SURSA FOTO MAIN: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

Industria net-zero: UE vrea să conducă în producția de tehnologii curate și locurile de muncă verzi

INTERVIU EXCLUSIV: De la cărbune la regenerabile. Cum pregătește Germania tranziția verde a regiunii miniere Lusația

Modele de bune practici pentru o tranziție justă și diversificare economică // Raport UN Climate Change

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sprijină inițiativa EIT de a forma talente în domeniul tehnologiei profunde

Joburile viitorului. De ce e necesară calificarea tinerilor pentru economia verde

  • Citește pe site-ul nostru mai multe articole pe această temă în rubrica: JOBURILE VIITORULUI.