Skip to main content

După prăbușirea istorică a cotației țițeiului într-o singură zi, veștile sunt în continuare sumbre pentru producătorii de petrol. Analiștii Goldman Sachs și-au revizuit în jos estimările privind cotația țițeiului Brent pentru cel de-al doilea și al treilea trimestru, estimând că prețurile ar putea coborî la 20 de dolari pe baril, pe fondul noului „război al prețurilor” dintre Rusia și OPEC, dar și al problemelor cauzate de coronavirus.

  • Potrivit analiștilor Goldman Sachs, noul „război al prețurilor” riscă să provoace „stres financiar acut” producătorilor de shale oil și altor producători care au costuri ridicate.

Aceasta ar fi încă o reducere substanțială pe lângă scăderea întregistrată deja cu 31%, după ce Arabia Saudită a tăiat semnificativ prețurile peste weekend.

Preţul petrolului s-a prăbuşit luni cu aproximativ 30%, după ce Arabia Saudită a anunţat că a redus preţul oficial de vânzare al petrolului şi de asemenea a dezvăluit că intenţionează să îşi majoreze semnificativ producţia de ţiţei luna viitoare, declanşând practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol, transmite Reuters.

Cea mai mare scădere într-o zi, în ianuarie 1991

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 12,23 dolari sau 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 05:52 GMT, după ce anterior a coborât până la 31,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de 33%, înregistrată în luna ianuarie 1991.

  • Combinată cu șocul global pentru cererea de petrol cauzată de răspândirea COVID-19, războiul prețurilor face ca perspectivele pentru piața petrolieră să fie „și mai teribile” decât în noiembrie 2014, când a început un război similar care a condus petrolul sub 30 dolari pe baril până la începutul lui 2016.

„Credem că războiului prețului petrolului dintre OPEC și Rusia a început fără echivoc în acest weekend, când Arabia Saudită a tăiat agresiv prețul la care-și vinde producția de țiței cu cea mai mare rată din cel puțin ultimii 20 de ani”, au notat analiștii Goldman, citați de Market Watch.

Piaţa aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul ţiţeiului, adoptând o strategie de „pământ pârjolit” după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri, părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.

  • Cu toate acestea, două surse au declarat duminică pentru Reuters că Arabia Saudită intenţionează să îşi majoreze producţia de petrol la peste 10 milioane de barili pe zi în aprilie. Prin această decizie, cel mai mare exportator mondial de petrol încearcă să pedepsească Rusia, numărul doi mondial, pentru că Moscova nu a sprijinit reducerile de producţie propuse săptămâna trecută de OPEC.

AIE: Cererea globală de petrol va înregistra în 2020 prima sa contracţie de după 2009

Cererea mondială de petrol va înregistra în acest an prima sa contracţie de după 2009, în condiţiile în care activitatea economică mondială va stagna din cauza coronavirusului, a anunţat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativă a activităţii industriale, în special în Asia, precum şi în Italia, una din cele mai afectate ţări din lume după China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru şi aerian.

„Criza coronavirusului a afectat o gamă largă de pieţe energetice, inclusiv cărbunele, gazele naturale şi regenerabile, însă impactul său asupra pieţelor petroliere este deosebit de puternic pentru că împiedică transportul oamenilor şi bunurilor”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol, poytrivit Agerpres.

Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019.

Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuşi să ţină sub control răspândirea coronavirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar şi cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.