Skip to main content

România vrea să folosească gazele naturale drept combustibil de tranziție, pentru că dispunem de aceste resurse indigene, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent la Romanian International Gas Conference (RIGC 2022). Potrivit acestuia, producţia de gaze în perimetrul Neptun Deep ar trebui să demareze la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul. „Perimetrul de la Caragele Deep e în lucru și sunt convins că va scoate primele gaze naturale în 2024”, a adăugat ministrul.

„Ne dorim să punem în valoare procesarea gazelor naturale în România. România susține folosirea resurselor indigene (în tranziția energetică – n.r.). Noi vrem să ne dezvoltăm pe gaz natural pentru că îl avem. Trebuie scos și folosit”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu a adăugat că speră ca o decizie de investiții privind demararea producției în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să fie luată în acest an: „Cred că Legea Offshore este suficient de clară. Am avut foarte multe discuții cu privire la Legea Offshore. Eu cred că se va lua o decizie până la sfârșitul acestui an. Îmi doresc acest lucru, pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol”.

Totodată, el a afirmat că o reuniune ministerială va avea loc mâine la Guvern, în prezența premierului, despre securitatea în aprovizionare a zonei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a mai declarat că, alături de miniștri din alte state, este invitat la 1 octombrie în Bulgaria pentru finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care permite României să importe gaze azere.

„Suntem invitați la 1 octombrie în Bulgaria la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaționalizează coridorul vertical și deschide o nouă rută de transport a gazului azer. Vom fi toți prezenți, va fi o prezență high-level în Bulgaria. Lucrăm la aducerea alternativă a altor gaze naturale, în afara celor rusești, de foarte mult timp. Pentru a aduce gaze din alte state, pentru a aduce LNG, pentru a aduce gaz din Azerbaidjan e nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la ele. Când vom avea finalizat acordul de tranzit de gaze naturale, descărcarea de LNG în anumite porturi, fie în Grecia, fie în Turcia, le vom prezenta public.

Cristian Bușoi, europarlamentar: Trebuie să ne concentrăm pe extracția resurselor din Marea Neagră

La rândul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE, a declarat, în cadrul RIGC:

„Trebuie să ne adaptăm rapid la această nouă situație și să luăm decizii grele, dar necesare pe termen scurt. Trebuie ca măsurile să fie în favoarea cetățenilor europeni. Agresiunea Rusiei complică situația. Toate opțiunile trebuie analizate atât timp cât nu pun în pericol obiectivele noastre climatice și strategice.

Trebuie să analizăm sursele interne din UE. De exemplu, în ceea ce privește România, Marea Neagră are multe resurse care ar putea să consolideze securitatea energetică și trebuie să ne concentrăm pe extracția acestor resurse. Producția europeană respectă cele mai înalte standarde de mediu.

Gazele naturale sunt foarte importante pentru economia Europei. Trebuie ca statele membre să atingă țintele 2030 și ne așteptăm ca gazele naturale să joace un rol important în tranziția energetică, mai ales cu țintele de decarbonare asumate până în 2050”.

DESPRE RIGC 2022

Peste 60 de experți de vârf din industrie și reprezentanți de seamă la nivel de guverne, instituții europene, autorități de reglementare în domeniul energiei se vor reuni la București, în perioada 21-22 septembrie, la cea de-a 5-a ediție a Romanian International Gas Conference (RIGC 2022), eveniment anual de referință organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Ediția din acest an, ce se va desfășura sub tema „Bridge To The Future: From Versailles to Bucharest – Natural gas, the bridge between climate action and energy security”, este realizată sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei și în parteneriat cu Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IOGP).

Mai multe detalii despre RIGC 2022 aflați pe pagina evenimentului: rigc.ro, iar agenda completă cu speakerii prezenți și subiectele ce vor fi abordate poate fi consultată AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

RIGC 2022: Soluțiile Europei pentru criza de securitate energetică și cea climatică, analizate la București

RIGC 2022 // Franck Neel, președinte FPPG: Pandemia, războiul din Ucraina și seceta severă au creat furtuna perfectă