România mizează pe construirea unui singur nou reactor nuclear la Cernavodă până în anul 2030, potrivit noului proiect al Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice 2021-2030.
Planul revizuit a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Este preconizată înlocuirea mai multor grupuri pe cărbune cu unități în ciclu combinat alimentate cu gaze naturale, retehnologizarea unei unități nucleare, precum și construcția cel puțin unei noi unități nucleare până în 2030, spune documentul.
Astfel că, atunci când sunt enumerate capacităţile de care va dispune România în anul 2030, la capitolul energie nucleară apar doar 675 MW, adică un singur reactor.
România va avea ca prioritate facilitarea finanțării următoarelor capacități pentru a asigura un mix energetic diversificat și echilibrat, cu scopul de a asigura securitatea aprovizionării cu energie, la nivelul anului 2030:
- Nuclear – 675 MW
- Gaze naturale CCGT – 1.600 MW
- Hidro mai mare de 10 MW – 1.088 MW
- Eoliene – 2.302 MW
- Fotovoltaice – 3.692 MW
Nuclearelectrica strânge bani pentru reactorul 3
De altfel, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, spunea, în decembrie, că Nuclearelectrica nu va da acţionarilor dividende suplimentare, pentru a avea banii necesari pentru construirea reactorului 3 din surse proprii.
„Sunt mai multe scenarii. Unul dintre ele este să construim un reactor cu banii Nuclearelectrica, să-l construiască singur. În acest sens, am căzut de acord cu Ministerul Finanţelor şi banii pe dividendele suplimentare de la Nuclearelectrica vor rămâne la Nuclearelectrica, nu vor fi luate. Tocmai pentru a avea această opţiune, de a putea construi un reactor singuri, mai departe, în cazul în care negocierile cu alte companii, alte entităţi, nu se vor finaliza aşa cum doreşte Nuclearelectrica”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.
Recent, el a afirmat că negocierile cu chinezii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.
Discuţiile cu compania chineză CGN durează deja de peste patru ani.
Nuclearelectrica a semnat, în noiembrie 2015, cu reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Întelegere privind construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Potrivit memorandumului, cele două părţi vor înfiinţa o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deţine o participaţie de cel puţin 51% şi care va prelua valoarea investiţiei Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).