Skip to main content

Asociația „Romanian Photovoltaic Industry Association” (RPIA) și Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită stringent autorităților accesul echitabil al industriei fotovoltaice și eoliene la mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD), potrivit unui comunicat de presă comun al celor două asociații.

Intenția de a schimba alocarea propusă inițial pentru prima licitație sub mecanismul CfD (1 GW solar, 1 GW eolian) va compromite atingerea angajamentelor naționale asumate la nivel european. O astfel de modificare tardivă, cu puțin timp înainte de lansare, pune în pericol viabilitatea și succesul întregii scheme, arată RPIA și RWEA.

„La momentul actual, nici industria, nici participanții la piață și nici autoritățile nu au o imagine completă asupra numărului de MW presupuși a fi în dezvoltare, finanțați prin fonduri europene, dat fiind că nu există un mecanism de verificare. Drept urmare, în contextul acestei lipse totale de transparență, este neclar cum piața ar putea fi „aglomerată” dat fiind că ritmul demarării lucrării proiectelor este, în continuare, foarte lent. Dezvoltarea SRE este un proces competitiv care implică o serie de factori, precum considerații economice, disponibilitatea terenurilor, impactul asupra mediului și securizarea conectării la rețea, pe fundalul unui cadru legislativ impredictibil. Așadar, existența unor proiecte care au câștigat apelurile pe fondurile europene nu este un indicator al numărului de MW care vor fi construiți și operaționali”, au transmis asociațiile.

Mai mult decât atât, „lucrările pentru proiectele SRE de mare capacitate, esențiale pentru independența și securitatea energetică, dar și pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică asumate la nivel național nu au fost demarate până la momentul actual. Unul dintre motivele principale este că investitorii au crezut – și continuă să creadă,  în promisiunea autorităților române că CfD va fi operaționalizat în anul 2024, în ponderea inițial asumată, demonstrat de cei aproximativ 15 GW eligibili. Totuși, aceștia nu pot rămâne impasibili la un nou semnal puternic negativ, pe lângă șirul lung de ingerințe în piață și blocaje nenumărate”, mai arată RPIA și RWEA.

Cele două asociații afirmă că au subliniat, în repetate rânduri, nevoia stringentă a unui semnal de stabilitate pe care numai un astfel de mecanism îl poate da.

„În contextul în care România ar trebui să aibă o capacitate totală instalată în parcuri fotovoltaice și eoliene de 6,1 GW, respectiv 10,5 GW până în 2030 pentru a se alinia țintelor climatice, orice modificare „în timpul jocului” a premiselor afectează aplicabilitatea CfD-urilor. Reiterăm, pe această cale, că formele de sprijin – existente și viitoare – nu se exclud reciproc, ci sunt complementare”, au conchis asociațiile.

RPIA și RWEA reprezintă producători, dezvoltatori, prestatori de servicii și furnizori de echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de peste 5,5 GW.

CITEȘTE ȘI:

RPIA și RWEA: Mecanismul CfD va stimula investițiile