Asociația Energia Inteligentă (AEI) a finalizat „Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România”, proiect derulat cu sprijinul Ministerului Energiei. Conform datelor AEI, îngrijorător este faptul că peste 4.000 de copii trăiesc în case fără energie electrică, o formă de sărăcie energetică extremă.
„Pentru prima dată în ultimii ani, a fost făcută inventarierea locuințelor care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică”, arată AEI. Inventarierea a fost făcută pe baza datelor transmise de către consiliile județene.
În total, 11.611 oameni locuiesc pe întuneric, în case fără electricitate, din care circa 40% sunt copii, arată analiza AEI. Județele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică, sunt: Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud.
Topul județelor cu locuințe fără electricitate în care se află minori, realizat de AEI:
Conform art. 47 din Constituția României : ”Statul este obligat (…) să asigure cetățenilor un nivel de trai decent”. „Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și din cauza faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta cuprinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România”, arată AEI.
De asemenea, 87% din casele locuite fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior, ar face dificilă plata energiei electrice consumate. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică.
Doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodăriei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% din cazuri nu există drumuri de acces.
Analizând modul în care a evoluat situația imobilelor fără energie electrică locuite permanent, între anii 2017 și 2024, în județul Alba – singurul județ pentru care au existat date de acest tip disponibile, AEI estimează că în ultimii 7 ani:
- 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse
- 74% din persoane au murit/părăsit locuințele
- 16% din imobile neelectrificate au fost electrificate
- media de vârstă a locuitorilor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani
Analiza statistică arată că în mod natural între 3 – 10 ani toate casele fără energie electrică vor fi abandonate, mai arată AEI.
Registrul poate fi consultat AICI.
(Sursa foto: Pixabay.com)
CITEȘTE ȘI: