Skip to main content

Parlamentul European va solicita tuturor țărilor să își intensifice obiectivele climatice pentru 2030 înaintea reuniunii COP27 din Egipt, pentru a limita încălzirea globală conform Acordului de la Paris, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene.

Lumea se îndreaptă către o creștere a temperaturii cu 2,7°C, cu mult peste obiectivele Acordului de la Paris de a limita creşterea temperaturii globale la cel mult 2°C și de a aspira către obiectivul de 1,5 °C. Înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice COP27 din Egipt din 6-18 noiembrie 2022, eurodeputații vor solicita UE și tuturor națiunilor G20 să își asume rolul de lider și să se angajeze în direcția unor obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dezbaterea privind COP27 va avea loc marți, cu o rezoluție care urmează să fie votată în plen joi.

Context

Parlamentul a depus eforturi pentru o legislație mai ambițioasă a UE în domeniul climei și al biodiversității și a declarat situația de urgență privind clima la 28 noiembrie 2019. În iunie 2021, Legea europeană a climei a fost adoptată de Parlament. Aceasta transformă angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o prevedere obligatorie pentru UE și statele membre. De asemenea, legea mărește obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 de la 40% la cel puțin 55%, comparativ cu nivelul din 1990. Parlamentul negociază în prezent cu statele membre pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030” pentru a permite UE să atingă obiectivul mai ambițios pentru 2030.

Cod de procedură: 2022/2673 (RSP)

Dezbatere: marți, 18 octombrie 2022

Vot: joi, 20 octombrie 2022

Procedură: rezoluții pe teme de actualitate

Mai multe informații sunt disonibile pe site-ul PE, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Noi prevederi privind sursele regenerabile și economiile de energie, aprobate în Parlamentul European

Corespondență de la Strasbourg, LIVE TEXT // Discurs despre starea UE. Prima Doamnă a Ucrainei, invitata de onoare a Ursulei von der Leyen