Skip to main content

Siemens a pus la dispoziția celor interesați un instrument online gratuit de clasificare a performanței energetice a clădirilor. Personalizat în limba română, instrumentul Energy Performance Classification Tool oferă rapid o evaluare a performanței energetice a oricărei clădiri, pe baza unor informații inițiale legate de sistemul de automatizare și control existent, precum și de managementul energetic al construcției respective, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

  • Clădirile pot fi grupate conform următoarelor clase energetice : A – Performanță ridicată, B – Performanță avansată, C – Standard, D – Ineficient.
  • Instrumentul Siemens urmărește pas cu pas metodologia de evaluare inclusă în standardul de profil BACS – EN ISO 52120-1 și răspunde cerințelor cuprinse în standardul Nearly zero-emission building (nZEB), destinat clădirilor noi.

Până în anul 2050, la nivel mondial, populația va ajunge la 9,7 miliarde de persoane, al căror timp va fi petrecut în proporție de 90% în clădiri (Sursa – date ONU). Aceste construcții consumă 40% din energia primară disponibilă, iar 75% sunt ineficiente din punct de vedere energetic (Sursa – Alliance To Save Energy, EU, UNEP, EPA). Atât pentru clădirile rezidențiale, cât și cele non-rezidențiale (de birouri, cu scop educațional, spitale, hoteluri, restaurante, wholesale & retail), Energy Performance Classification Tool oferă punctul de pornire în evaluarea performanței energetice a acestora.

“În Uniunea Europeană, estimările arată că 97%[1] din clădiri necesită renovări, atât din perspectiva eficienței energetice, cât și a calității mediului interior al acestora. Siemens are o abordare holistică cu privire la atingerea obiectivelor de sustenabilitate a clădirilor. Soluțiile noastre pot transforma construcții ineficiente energetic în ecosisteme inteligente, cu o clasă superioară de performanță energetică, gestionabile de la distanță cu ajutorul aplicațiilor de analiză și de interpretare date”, a spus Daniel Barciuc, CEO Siemens România.

Energy Performance Classification Tool ia în considerare performanța diferitelor instalații de automatizare (controlul încălzirii, al apei calde menajere, al răcirii, ventilației și al condiționării aerului, etc) și managementul energetic al locuințelor și clădirilor.

  • Odată logat în această platformă pe baza unei adrese de email și a unei parole și conform informațiilor furnizate, este generat un Raport detaliat cu privire la clasa de eficiență pentru control și automatizare a clădirii selecționate (BAC) și care include și o listă de acțiuni recomandate pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Standardul Nearly zero-emission building este aplicabil deja tuturor clădirilor noi și pentru lucrările de renovare majoră din țara noastră. Soluțiile Siemens corespund acestui standard și optimizează performanța clădirilor, odată cu îmbunătățirea confortului, a productivității și a siguranței persoanelor care activează în interiorul acestora. Oferta noastră de produse pentru clădiri include instalații de automatizare HVAC, soluții de detecție și protecție la incendii și cybersecurity. Toate acestea se integrează în platformele de management Desigo CC sau Cerberus DMS”, a adăugat George Zapan, Business Unit Head, Siemens Building Products.

[1] Sursa: Joint Industry Statement – Healthy Builgings for All

Siemens AG este unul din liderii mondiali în inginerie și IT&C. În anul fiscal 2023 care s-a încheiat la 30 septembrie 2023, Siemens a înregistrat vânzări de 77,8 mld € și un profit net de 8,5 mld €, având o echipă de 320.000 de colegi la nivel mondial. De-a lungul celor 118 ani de existență în România, Siemens a contribuit la dezvoltarea țării prin oferirea de know-how, pregătirea profesională a echipelor de specialiști și a rețelei de parteneri, soluții și echipamente, inovație și investiții constante, colaborarea pe termen lung cu universitățile tehnice, implicarea în comunitate. Compania are o prezență solidă la nivel național, cu aproape 2.300 de specialiști care activează în huburi regionale, unități de producție sau centre de cercetare-dezvoltare.

ARTICOLE SIMILARE:

Acord asupra EPBD: ZEB va deveni noul standard în construcții. Centralele pe combustibili fosili, eliminate până în 2040

ORSE: Ineficiența energetică a clădirilor, una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice

ENERGY TRENDS // Modele de bună practică pentru școli eficiente energetic și sănătoase, prin România Eficientă