Skip to main content

Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) a organizat astăzi, 20 iunie, a doua ediție a Solar Open Day, un eveniment dedicat promovării energiei solare și metodelor de producție sustenabile. Această ediție a avut loc la Părău, județul Brașov, unde a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere, conform RPIA. Parcul fotovoltaic este deținut de Econergy și compania franceza de investiții RGREEN INVEST Romania. 

Reprezentanți ai Ministerului Energiei, corpului  diplomatic și autorități locale au participat la Solar Open Day, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști din industrie. Dat fiind ca ediția din acest an face parte dintr-o celebrare  europeană mai amplă, axată pe educație, RPIA a invitat și studenți interesați de domeniul energetic, deoarece proiectele fotovoltaice au nevoie de forță de muncă specializată, potrivit unui comunicat de presă al RPIA.

“Aceasta noua ediție a Solar Open Day ne reunește într-o locație inedita, la Părău, județul Brașov, semn ca energia fotovoltaică nu are bariere. Prima ediție a Solar Open Day a avut loc la Rătești, în județul Argeș, la cel mai mare parc din Europa de Sud-Est, iar acum suntem aproape de munte. Parcul solar de la Parau este cel mai mare parc cu trackere din Romania, mecanism care permite panourilor sa își schimbe poziția în funcție de soare. Daca ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cea mai rapidă implementare, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea“, a declarat Andrei Manea, Director Executiv RPIA.

Dragoș Roibu, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Energiei, a spus: „Felicitări pentru realizarea parcului. Mulțumesc organizatorilor pentru experiență și pentru drumul pana la parcul fotovoltaic, care s-a realizat cu trenul. Ca sa folosim o metafora, putem spune că și noi ne aflam pe drumul energiei solare. Ce s-a întâmplat acum câțiva ani, a fost ceva experimental. In 2012 a fost un boom al dezvoltării energiei regenerabile, care s-a oprit din cauza unor decizii nefericite ale guvernului. Acum asistam la un nou boom, ce se va transpune si in strategia energetica: pana in 2035, vom avea in mixul național aproximativ 40% din energia regenerabile”.    

Solar Open Day 2024 - sursa foto: RPIA

Solar Open Day 2024 – sursa foto: RPIA

Parcul fotovoltaic de la Parau, situat in județul Brașov, este codeținut de Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen. Cu o suprafață de 113 de hectare și un cost total de 65,5 de milioane de euro, proiectul va genera energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92 MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere, data fiind topografia sa unică, potrivit RPIA.

Despre RPIA

Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) reprezintă vocea industriei fotovoltaice si interesele sectorului solar și ale partenerilor săi din lanțul valoric asociat, susținând dezvoltarea unei piețe energetice sustenabile și competitive.

RPIA, care reunește atât producători, cât și investitori în surse regenerabile, promovează politici și inițiative menite să accelereze dezvoltarea eficientă a energiei solare prin implicarea activă în procesul decizional național și european, facilitând comunicarea și colaborarea dintre membrii săi și părțile interesate în vederea creării unui cadru legislativ și de reglementare adecvat pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică.

CITEȘTE ȘI:

Strategia Energetică a României 2025-2035, șase obiective fundamentale