Skip to main content

Sună clopoțelul la cea de-a doua ediție a RWEA Summer School – un proiect de informare cu scop educational, al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), în colaborare cu RenewAcad, ce constă in organizarea de cursuri despre energia regenerabilă în România, in context european, a transmis asociția, într-un comunicat de presă.

Anul acesta cursurile se adreseaza personalului autorităților și instituțiilor decizionale din domeniul energetic. Evenimentul are loc în perioada 27-28 iulie la sediul RenewAcad, Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie, situat pe bulevardul Tomis 480, în Constanța.

Principalele teme abordate în cadrul acestei școli de vară sunt următoarele:

  1. Generalități despre energia regenerabilă și tehnologii: acest modul cuprinde informații esențiale despre energia regenerabilă, precum și despre tehnologiile utilizate în procesul de dezvoltare a unui proiect până la etapa de operare.
  2. Legislația europeană și națională pentru energia regenerabilă: prezintă legislația europeană cu impact asupra legislației naționale și analizează legislația specifică pentru domeniul energiei regenerabile în România.
  3. Legislație, reglementări urbanistice și amenajarea teritoriului: în cadrul acestui modul se abordează aspecte legate de legislația urbanistică, legea construcțiilor, legea terenurilor agricole și impactul acestora în realizarea proiectelor de energie regenerabilă.
  4. Piața de energie electrică din România: prin acest mod oferim o perspectivă asupra pieței de energie electrică din România, explorăm aspecte legate de investiții și finanțarea proiectelor de energie regenerabilă, inclusiv fondurile bancare și europene disponibile.

Obiectivul RWEA Summer School 2023 este să informeze participanții asupra procesului integral de realizare a proiectelor de energie regenerabilă în România, pornind de la contextul legislativ european și aplicând cadrul legal național. Se vor acoperi toate etapele pentru dezvoltarea, construirea, finanțarea și operarea proiectelor de energie regenerabilă din țara noastră.

Printre lectorii RWEA Summer School din acest an se numără specialiști din diverse domenii relevante pentru energia regenerabilă, consultanți și cadre universitare din cadrul: RENEWACAD, RESS, CEZ GROUP, KPMG, DLA PIPER, TD PARTNERS.

Pe langa partea teoretică , cursurile Școlii de Vară au și o componentă practică: vizitarea unui parc eolian, a unui parc fotovoltaic și a unui dispecerat. Participanții vor vedea în timp real modul de producere a energiei regenerabile și evacuarea în SEN. La final cursurilor se va organiza ceremonia de înmânare a Certificatelor de Absolvire, agreate de Ministerul Educației, oferite de RenewAcad.

Anul acesta la RWEA Summer School, cursanții vor fi reprezentanți ai autorităților și instituțiilor decizionale din domeniul energetic precum: Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Consiliului Concurenței, ANRE, Transelectrica și AFM.

Această școală de vară oferă o oportunitate unică participanților de a obține cunoștințe și informații valoroase despre energia regenerabilă în România, despre cadrul legislativ, precum și de a interacționa cu experți și autorități din domeniu.

Sursa foto: Pixabay