Skip to main content

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să mai diminueze sau să taxeze în plus investiţiile realizate de prosumatori, dacă aceştia ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, prezent la conferinţa „Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvesTenergy.

„Vreau să vă spun că şi Uniunea Europeană şi legislaţia actualmente în vigoare spun că aceste facilităţi (pentru prosumatori – n. r.) se pot da şi se vor da atâta timp cât nu afectează reţelele. ANRE, în urma unui studiu, la sesizări, va putea să mai oprească din aceste investiţii şi trebuie să spunem cetăţenilor, trebuie să ştie: în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiţii. Asta ar trebui să fie în jurul, deci 8% din 18.000, undeva la 1.400 – 1.600 MW„, a spus Bende Sandor, citat de Agerpres.

El a subliniat că ne apropiem de această ţintă, fiind depăşit nivelul de 1.000 MW putere instalată de prosumatori.

Conferința anuală InvesTenergy 2023 - Sursa foto: InvesTenergy

Conferința anuală InvesTenergy 2023 – Sursa foto: InvesTenergy (Facebook)

„Ne apropiem vertiginos. Am depăşit 1.000 MW puterea instalată şi problemele în reţelele de distribuţie au început să apară. Este posibil ca cineva să comande un studiu să vedem dacă rezistă. În primul şi primul rând, avem nevoie şi de producţie, avem nevoie şi de o tranziţie spre energia verde. Avem nevoie şi de un preţ pe care românii, cetăţenii români şi firmele din România să le poată plăti şi să rămână competitive pe piaţă, dar avem nevoie şi de siguranţă în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuţia energiei electrice. Şi aici nu ne putem juca„, a subliniat Bende Sandor, potrivit sursei citate.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

RPIA și RWEA solicită condiții de concurență echitabilă pentru toți dezvoltatorii

Prosumatorii ar putea deconta lunar surplusul de electricitate verde