Skip to main content

Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat dezbate marţi un proiect legislativ privind prosumatorii, care aduce trei modificări esenţiale pentru statutul şi drepturile acestora, a anunţat preşedintele comisiei, Istvan-Lorant Antal, la conferinţa „Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvesTenergy, conform Agerpres.

Am depus o iniţiativă legislativă înainte să se termine sesiunea parlamentară din vară, care aduce trei modificări, zic eu, esenţiale la statutul şi drepturile prosumatorilor. Primul punct: acel termen de 24 de luni care este astăzi definit pentru decontarea surplusului de energie electrică să îl reducem la o decontare lunară. Deci dacă doreşte prosumatorul să facă această decontare a surplusului, să poată să o facă lunar. Al doilea punct sau a 2-a modificare, zic eu, extrem de importantă: în acea condiţie în care un prosumator are acelaşi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, din surplusul produs de energie electrică, din valoarea surplusului de energie electrică, să poată să deconteze factura de gaze naturale. Iar a treia modificare se referă la, am numit-o noi, donarea surplusului de energie electrică la spitale, aşezăminte culturale sau chiar şi membri ai familiei lor. Tot aşa, cu condiţia să aibă acelaşi furnizor de energie electrică. Până la urmă, nu este o donare propriu-zisă, ci este redirecţionarea surplusului de energie electrică produs de prosumatori„, a explicat Antal.

Conferința anuală InvesTenergy 2023 - Sursa foto: InvesTenergy (Facebook)

Conferința anuală InvesTenergy 2023 – Sursa foto: InvesTenergy (Facebook)

El a subliniat că dezbaterile asupra proiectului au fost amânate pentru această săptămână pentru ca fiecare parte implicată să îşi exprime punctul de vedere, iar miercuri această iniţiativă legislativă ar putea fi votată în Plenul Senatului.

Sper că astăzi să putem să dăm un raport de admitere la această iniţiativă legislativă şi sper că mâine o să putem să o votăm şi în plenul Senatului„, a adăugat Lorant Antal.

La rândul său, preşedintele ANRE, George Sergiu Niculescu, a subliniat că autoritatea are o preocupare continuă în ceea ce priveşte prosumatorii, cărora le trebuie oferită importanţa pe care o capătă, în condiţiile în care aceştia au ajuns la o putere instalată de peste 1 GW.

Avem o preocupare continuă în ceea ce priveşte noul actor din piaţa de energie, prosumatorul, un subiect care naşte din ce în ce mai multe discuţii. Discuţiile sunt bune, trebuie poziţionat prosumatorul în Sistemul Energetic Naţional în aşa fel încât să-i conferim importanţa pe care o are, o capătă. Vorbim de peste un gigawatt de putere instalată de prosumatori, un fenomen pe care îl încurajăm să continue. De aceea, împreună cu operatorii de distribuţie şi cu asociaţiile de profil şi cu comisiile parlamentare, trebuie să avem un dialog deschis pe acest subiect, pentru a vedea cum racordăm aceste noi capacităţi de producţie, distribuţie, în Sistemul Energetic Naţional, pentru că este evident că, oricât de mult ar vrea unii, acest fenomen nu poate fi ignorat”, a precizat Niculescu, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, a reiterat că apariţia prosumatorilor a scos la iveală foarte multe probleme ale reţelelor şi că o posibilitate ar fi ca finanţarea panourilor fotovoltaice să fie condiţionată de instalarea de unităţi de stocare a energiei.

„În ceea ce priveşte prosumatorii, au fost foarte multe dezbateri şi eu mă bucur că cetăţenii români au avut aşa o dorinţă imensă de a investi în calitatea de prosumator, în calitatea de producător de energie electrică şi consumator, pentru că acest lucru a scos la iveală foarte, foarte multe probleme tehnice din punct de vedere al reţelelor. Şi a ajuns chiar să existe o problemă. Pe termen scurt ce se poate face în acest domeniu? (…) O posibilitate ar fi, şi ar fi de gândit şi pentru Guvernul României, ca atunci când finanţează panourile fotovoltaice, sistemele de producere a energiei fotovoltaice, să finanţeze condiţionat cu unităţi de stocare cu baterii de stocare. Asta, pe termen scurt, ar rezolva câteva probleme”, a afirmat Bende Sandor, conform Agerpres.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

InoWatt.ro, marketplace pentru sisteme solare creat de un startup românesc, a depășit pragul de 1 mil. EUR în cereri de instalare

RWEA și RPIA au lansat Codul de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România, ediția 2023