Skip to main content

Producătorul auto nipon Toyota vrea să construiască un oraș al viitorului complet sustenabil, în care va testa în viața reală vehicule autonome, tehnologia inteligentă și viața în locuințe asistate de roboți. Construcția ambițiosului proiect denumit  „Woven City” va începe anul viitor, la poalele Muntelui Fuji, la circa 80 de kilometri de Tokyo.  

CEO-ul Toyota, Akio Toyoda, a descris noul oraș ca un „laborator viu” care va permite cercetătorilor, oamenilor de știință, inginerilor să testeze cele mai noi tehnologii într-un mediu de viață reală.

„Cu oameni, clădiri și vehicule conectate și comunicând între ele prin date și senzori, vom putea să testăm tehnologia inteligenței artificiale (AI) atât în mediul virtual, cât și în lumea fizică, maximizându-i potențialul”, a spus acesta.

„Vrem să transformăm inteligența artificială în inteligență amplificată”, a declarat CEO-ul Toyota, citat de CNN.

Doar mașini complet autonome și cu zero emisii vor circula pe străzi

Woven City - sursa: Toyota

Woven City. Vehicule autonome circulă printre prietoni. (Sursa: Toyota)

Planul general al orașului include trei tipuri de moduri de utilizare a străzilor: 1. doar pentru vehicule rapide; 2. pentru un mix de automobile cu viteză mai mică, mobilitate personală și pietoni; 3. precum și promenadă doar pentru pietoni.

Doar mașini complet autonome și cu zero emisii vor fi admise pe străzile principale. O flotă de vehicule autonome cunoscute ca Toyota e-Palettes va fi folosită pentru livrări și retail.

  • Clădirile orașului vor fi realizate în principal din lemn, pentru a minimiza amprenta de carbon, și vor fi construite parțial cu ajutorul roboților. Descriind orașul ca fiind „complet sustenabil”, șeful companiei auto a spus că orașul va fi alimentat de hidrogen și panouri fotovoltaice instalate pe acoperișuri. Facilitățile de stocare a energiei și de filtrare a apei vor fi ascunse în pământ.
Woven City - sursa foto: Toyota

Woven City. Clădirile vor fi realizate în principal din lemn. (Sursa foto: Toyota)

Proiectul este o colaborare între producătorul auto nipon și compania daneză de arhitectură Bjarke Ingels Group (BIG), care a conceput planul orașului.

Viața în locuințe asistate de roboți

Woven City - sursa foto: Toyota

Woven City. Locuințele vor fi dotate cu senzori care vor monitoriza stocurile de alimente, dar și starea de sănătate a locuitorilor. (Sursa foto: Toyota)

Locuințele vor servi, de asemenea, pentru testarea ultimelor tehnologii, precum asistenți-roboți.  

„Aceste locuințe inteligente vor beneficia de avantajul conectivității depline folosind AI bazată pe senzori pentru a face lucruri automat, precum reaprovizionarea frigiderului, luatul gunoiului, ori chiar pentru a avea grijă de cât de sănătos ești”, a spus Bjarke Ingels, Fondator și Director de Creație al BIG.

Până la deschidere, Woven City va avea circa 2.000 de locuitori, iar primii locuitori vor fi angajații companiei și familiile lor, precum și retaileri, cercetători și alți parteneri ai proiectului. Data de finalizare a proiectului nu a fost anunțată. Mai multe detalii găsiți pe site-ul Toyota.

ARTICOLE SIMILARE:

Primul oraș din România care va avea autobuz autonom, fără șofer

Securitatea informatică în 2020. Zece tendințe la care să ne așteptăm

Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”

Enel X a lansat Homix, un sistem pentru casele inteligente cu serviciul Alexa de la Amazon integrat