„Zilele Prevenirii Dezastrelor”, proiect realizat de Asociația Energia Inteligentă, are ca principal scop derularea de acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care ne pot pune viața în pericol și totodată de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în aceste situații pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Clubul Câinilor Utilitari (CCU).
Ediția dedicată municipiului Oradea, derulată la finalul săptămânii trecute în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2023 care a susținut această acțiune, a avut două componente: responsabilizarea comunității locale cu privire la măsurile care trebuie adoptate în situații ce pot pune în pericol vieți omenești și informare cu privire la utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare.
Acțiunile de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în cazul producerii unor situații care ne pot pune viața în pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure au fost derulate în Caravana “Fii pregătit” cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, care a pus la dispoziția organizatorului o echipă specializată ce a instruit participanții interesați cu privire la conduita pe care trebuie să o adopte în caz de pericol și la manevrele de prim ajutor care pot salva vieți omenești.
Clubul Câinilor Utilitari (CCU) și Câini de Salvare Transilvania (CST), organizații non-guvernamentale ce au ca obiectiv principal pregătirea câinilor de utilitate socială, au susținut prin echipele de voluntari om-câine pregătite în cadrul organizațiilor, demonstrații de dresaj canin și sesiuni de informare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare-salvare. O acțiune simulată de căutare-salvare persoane dispărute în mediu natural a fost organizată cu succes de CCU și CST în colaborare cu ISU Bihor, în cadrul acestei acțiuni. Muzeul Gazelor Naturale Mediaș a organizat în cadrul evenimentului expoziția „Focul de la Copșa Mică”, unde Angela Păucean, muzeograf pasionat, a vorbit audienței despre cel mai mare incendiu din istoria țării noastre.
Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă:
„Acțiunile de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în situații ce pot pune vieți în pericol precum cutremure, incendii sau dispariții de persoane, sunt întotdeauna bine-venite. Am constatat în ultima vreme că oamenii manifestă un interes crescut față de acest gen de pregătire și față de tehnicile de prim ajutor care, în situații de urgență, pot face diferența între viață și moarte. Asociația Energia Inteligentă a desfășurat în cei peste 6 ani de activitate, variate acțiuni educative în ceea ce privește comportamentul responsabil, iar proiectul „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, derulat în acest an în 4 orașe din țară, s-a bucurat de un public numeros și interesat. Parteneriatul cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Clubul Câinilor Utilitari s-a dovedit a fi unul de succes și sperăm să continuăm acest proiect, de un real folos pentru comunitate și în anii următori. Doresc totodată să mulțumesc pe aceasta cale tuturor celor care au susținut acest proiect.”
Inspector șef al ISU Bihor, General de brigadă Caba Sorin Mihai:
„Una dintre activitățile prioritare desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, în scopul protejării populației, bunurilor și mediului înconjurător, o constituie asigurarea unui nivel optim de informare și pregătire a cetățenilor cu privire la tipurile și caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul județului Bihor și a regulilor de comportare înainte, pe timpul și după declanșarea acestora. Acțiunile de instruire a populației atât în domeniul situațiilor de urgență, cât și pe linia acordării primului ajutor sunt desfășurate în permanență de pompierii bihoreni, sub diferite forme, Caravana SMURD constituind una dintre modalitățile de difuzare a informațiilor, care în anumite situații pot face diferența dintre viață și moarte.”
Ana Maria Ciopată, Vicepreședinte, Clubul Câinilor Utilitari (CCU):
„Participarea la acest ultim exercițiu pe anul acesta la Oradea a fost pentru noi o încununare a eforturilor depuse de voluntarii noștri, dar și a celorlalte ONG-uri de profil și a autorităților. Exercițiul și activitățile din weekend au avut, ca și cele precedente, ca obiectiv principal creșterea capacității de intervenție în caz de dezastru sau dispariții. La simularea din acest weekend alături de noi au fost și colegii de la Câini de Salvare Transilvania, cu toții au lucrat sub coordonarea DSU și ISU Bihor. Toate aspectele unei căutări în mediul natural au fost atent monitorizare, iar exercițiul s-a finalizat cu succes și au fost atinse toate obiectivele propuse. Le mulțumim tuturor colaboratorilor și partenerilor implicați, voluntarilor care s-au implicat activ în organizarea acestor exerciții împreună cu autoritățile. Ne dorim să continuăm și chiar să intensificăm aceste activități anul viitor pentru a putea crește numărul echipelor canine pregătite de intervenție.”
Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor instituționali: Departamentul pentru Situații de Urgență, Clubul Câinilor Utilitari și Muzeul Gazelor Naturale și de susținerea sponsorilor: Transgaz, Alro SA, CIS Gaz și EM360 Studio.
Acțiunea „Zilele prevenirii dezastrelor” s-a desfășurat pe parcursul anului 2023 în patru locații din țară – Sibiu, Întregalde, județ Alba, Făgăraș și Oradea.
(Sursa fotografii: Asociația Energia Inteligentă)
CITEȘTE ȘI: