Depozitele de gaze sunt pline şi există un volum de peste 3 miliarde de metri cubi stocate, însă chiar şi aşa România nu-şi poate acoperi vârfurile de consum din perioada geroasă, întrucât capacitatea de extracţie este limitată, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-o conferinţă de profil.
„Avem un maxim istoric de gaze în depozite, cărbune la fel. Evident că există şi un ‘dar’: degeaba avem stocuri, dacă putem extrage doar 28 de milioane de metri cubi pe zi. Asta nu ne va ajuta cu nimic în vârfurile de consum. A fost bine că s-a înmagazinat o cantitate suficientă, însă este nevoie de un program de investiţii în depozite, pentru a creşte capacitatea de extracţie„, a explicat Popescu, în conferinţa „Focus Energetic”.
El a arătat că stocarea unei cantităţi atât de mari de gaze a fost o soluţie scumpă, iar la finalul iernii cu siguranţă vor rămâne stocuri semnificative în depozite, ceea ce înseamnă bani imobilizaţi în stocuri.
- Potrivit ministrului, Elcen este pregătită pentru producţia de energie termică necesară Bucureştiului, iar situaţia creată odată cu falimentul RADET este aproape rezolvată, astfel încât să nu mai existe probleme juridice.
N-o mai putem duce mult așa
Totuşi, Virgil Popescu a subliniat necesitatea investiţiilor în noi capacităţi de producţie şi în creşterea gradului de interconectare.
„Ceea ce trebuie să ştim este că în sectorul energetic trebuie investiţii, trebuie o gândire pentru noi capacităţi de producţie, pentru că n-o mai putem duce mult cu sistemul în forma actuală. Capacitatea de interconectare, de import, este 2.000 de MW, este limitată, iar într-o iarnă friguroasă nu este suficientă, în condiţiile în care am avut un maxim de 1.800 şi ceva zilele trecute. Transelectrica şi Transgaz trebuie să mărească gradul de interconectare”, a mai spus Popescu, citat de Agerpres.
Aceasta, mai ales în condiţiile în care nu se ştie ce se va întâmpla cu tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, a completat el. La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Dumitru Chiriţă, a declarat că trebuie dublată capacitatea de extracţie, pentru a asigura consumul pe timpul iernii în caz de necesitate, de exemplu dacă nu mai pot producătorii să extragă gaze.
Romgaz în locul Exxon în Marea Neagră
- Totodată, ministrul Economiei a a anunțat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă o discuție cu reprezentanții Romgaz, ca aceștia să ia în considerare posibilitatea de a exploata gazele din Marea Neagră, în contextul în care tot există discuția că cei de la ExxonMobil vor să se retragă din proiectul Neptun Deep.
România depinde de importurile de gaze de la ruși pentru a-și asigura integral consumul de gaze pe timpul iernii, dat fiind că producția curentă este insuficentă, iar capacitatea de extracție din depozite este limitată. Proiectul de producție Neptun Deep, de exploatare a celui mai mare zăcământ românesc offshore de până acum, este înghețat, din cauza reglementărilor din ultimii doi ani.
ARTICOLE SIMILARE: