Unitatea 1 CNE Cernavodă va fi oprită controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă (22 spre 23 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de remediere ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al grupului, a anunțat astăzi Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.
Manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 23.01.2021, ora 0:01.
- Oprirea controlată a Unității 1, anunțată inițial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, a fost amânată, pentru a asigura producția de energie electrică necesară Sistemului Energetic Național, pe fondul înregistrării unor temperaturi deosebit de scăzute.
„Atât amânarea opririi controlate, cât și oprirea controlată nu impactează securitatea nucleară, personalul sau populația, lucrările de remediere realizându-se cu respectarea procedurilor specifice. SNN va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectată la Sistemul Energetic Național”, a mai transmis compania.
Consumul de electricitate al României a depăşit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de maximul istoric din ultimii cinci ani – de 9.930 de MW, consemnat în luna ianuarie 2017. Principala sursă de producţie a energiei erau hidrocentralele – 35%, urmate de centralele pe hidrocarburi – 22%, cărbune – 20%, nuclear – 17%, eolian – 2,5%, biomasa – 1,6%, fotovoltaic – 0%, în timp ce importurile au fost de peste 1.500 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres.
La ora redactării acestei știri, datele Transelectrica arată că la nivel național producția totală internă este de de 7485 MW, din care energia nucleară asigură peste 18%, pe primele trei locuri în topul surselor de energie fiind hidro, cărbunele și hidrocarburile.
ARTICOLE SIMILARE:
Angajații centralei Cernavodă vor putea fi vaccinați împotriva COVID din această lună
Încă un angajat al centralei Cernavodă a fost infectat cu COVID-19. Colegii acestuia, trimiși acasă