Comisia Europeană a adoptat, pe 2 iulie, programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022, ce pune în aplicare Programul pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2025 și care va primi finanțare în valoare de 300 de milioane de euro. Investiţiile vor sprijini cercetarea în domeniul fuziunii, vor contribui la îmbunătățirea în continuare a securității nucleare și a protecției radiologice, precum și la stimularea aplicațiilor neenergetice ale tehnologiei nucleare.
„Programul de lucru contribuie la eforturile UE de a dezvolta în continuare poziția de lider tehnologic și de a promova excelența în cercetarea și inovarea în domeniul nuclear”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Cererile de propuneri pentru perioada 2021-2022 s-au publicat pe portalul de finanțare și licitații al Comisiei Europene pe 2 iulie, iar propunerile se pot depune începând de astăzi, 7 iulie.
Cererile de propuneri din acest an se concentrează asupra domeniului medical, sprijinind în mod direct prioritățile Planului de acțiune al UE de luptă împotriva cancerului și ale Planului de acțiune SAMIRA.
„Programul pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2022 ne va pregăti pentru viitor. Mă bucur că noul program de lucru urmărește să sporească coordonarea cu statele membre prin intermediul parteneriatelor și să abordeze mai mult decât aspectele energetice tradiționale de importanță majoră, cum ar fi securitatea nucleară, axându-se și pe probleme societale precum sănătatea și educația”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
În ceea ce privește fuziunea, programul de lucru al Euratom stabilește o strategie pentru EUROfusion – consorțiul european pentru dezvoltarea energiei obținute prin fuziune. Strategia are ca scop să asigure succesul ITER – un megaproiect de cercetare și inginerie privind fuziunea nucleară, conceput să reproducă procesul de fuziune care alimentează cu energie Soarele. Mai multe informații sunt disponibile AICI.
Proiect de producere a Cobaltului 60, folosit în radioterapie, la Cernavodă
Referitor la aplicațiile medicale ale tehnologiei nucleare, compania Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, are în plan producerea Cobaltului 60 folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului.
- SNN a încheiat, în 2019, un memorandum în acest sens cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60.
„În ceea ce privește producția de Cobalt, în 2020 s-a început studiul preliminar menit să genereze datele necesare realizării unui studiu de prefezabilitate privind producția de Co-60 la CNE Cernavodă. Atât investiția în instalația de detritiere, cât și cea în producția de Cobalt 60 sunt gândite pentru a aduce valoare investițională și financiară suplimentară, prin valorificarea tritiului, în special în reactoarele de cercetare pe fuziune, și a cobaltului în domeniul medical”, se arată în Raportul Anual al SNN pe 2020.
(Explicație foto main: FIRST THERMAL SHIELD INSTALLED IN PIT. On 14 January 2021, the ITER assembly and construction teams successfully insert the cylindrical lower cryostat thermal shield into the Tokamak pit. – sursa: https://www.iter.org/)
ARTICOLE SIMILARE:
Euronews: Nuclear vs regenerabile în tranziția verde a României / VIDEO