Skip to main content

State membre precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România au planuri de a investi masiv în energie nucleară. Dar Austria și Germania susțin că energia nucleară nu e un mod de a ieși din criza climatică, insistând că regenerabilele sunt soluția. În orice caz, Comisia Europeană va anunța în curând dacă energia nucleară primește sau nu eticheta verde, se arată într-un material video realizat de Euronews.

State care ard cărbune, precum România, vor avea dificultăți în a atinge țintele climatice ale Europei. Mulți cred că mixul energetic al României va deveni mai verde dacă se adaugă mai multă energie nucleară.

Ca România să atingă aceste ținte, e nevoie de „dezvoltarea regenerabilelor și continuarea programului nuclear”, spune Teodor Chirica, fost președinte al FORATOM și președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

„E imposibil de atins aceste ținte fără a avea nuclear”, adaugă acesta, în materialul Euronews.

România vrea să construiască încă două reactoare pe platforma de la Cernavodă și să le modernizeze pe cele două existente. Aceasta este o investiție de circa 6 miliarde de euro, potrivit lui Teodor Chirica.

Schimbările climatice și energia nucleară

În ceea ce privește etichetarea energiei nucleare ca fiind verde sau nu, Teodor Chirica crede că sunt două poziții: una politico-ideologică și una bazată pe știință. El crede că dacă oamenii nu acceptă energia nucleară ca fiind una verde, atunci nuclearul nu va avea același acces la finanțare ca ceilalți competitori. Acest lucru „va afecta partea economică” a proiectului de a crește capacitatea centralei nucleare.

Mai e o problemă, notează Euronews: schimbările climatice înseamnă că râurile vor avea mai puțină apă, necesară pentru răcirea reactoarelor. Chiar și Dunărea a fost afectată de acest fenomen. Cernavodă a fost deja închisă într-o vară, iar astfel de scenarii s-ar putea întâmpla mai des.  

Opțiunea regenerabilelor

În Agighiol, un sat nu foarte departe de centrala nucleară, există parcuri eoliene uriașe. Unul dintre ele este deținut de furnizorul de energie ENEL.

Energie eoliana - sursa: Pixabay

Energie eoliana – sursa: Pixabay

Energia eoliană este un alt concurent în cursa pentru viitorul mix energetic. Totuși, investițiile depind de cadrul legislativ. De asemenea, pentru ca energia eoliană să se dezvolte la potențial maxim, „cel mai important factor este construirea unor noi linii de transport, necesare pentru a aduce electricitatea de la centralele eoliene/solare la consumatori”, arată ENEL. Nu e niciun dubiu că potențialul eolian al României nu e exploatat la maximum. Sorin Zamfir, maintenance supervisor al parcului eolian al ENEL din Dobrogea, crede că parcurile eoliene s-ar putea extinde și produce tot necesarul de electricitate al României.

Și energia fotovoltaică ar putea juca un rol mai mare în viitorul mix energetic al României. Andrei Bucur, membru în conducerea Cooperativei de Energie, vede cele 1,5 milioane metri pătrați de acoperișuri ale locuințelor ca un loc perfect pentru instalarea panourilor. El acuză lipsa sprijinului guvernamental și a slabei capacități de conectare a rețelei pentru lipsa de dezvoltare a energiei solare.

Am putea cel puțin dubla producția de regenerabile în România”, mai spune acesta.

Comisia Europeană trebuie să rămână neutră în ceea ce privește sursele de energie alese de statele membre, dat etichetarea energiei nucleare ca fiind sau nu verde va avea un impact uriaș asupra deciziilor de investiții în anii care vor veni, mai notează Euronews.

  • Găsiți materialul Euronews integral, în limba engleză, AICI

Gazele și nuclearul, tehnologii în analiză privind taxonomia

Comisia Europeană a adoptat, pe 21 aprilie, actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei. Acesta urmărește să sprijine investițiile durabile, oferind mai multă claritate în legătură cu activitățile economice care contribuie cel mai mult la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE.

Regulile de finanțare au stabilit criterii detaliate de finanțare verde pentru tehnologiile low-carbon necontestate precum regenerabilele, lăsând gazele naturale și energia nucleară pentru o decizie separată care va fi luată de statele membre și Parlamentul European.

ARTICOLE SIMILARE:

Transelectrica: Ce capacități noi de producție a energiei mai pot fi instalate în țară. Situația pe zone

Raport BNR: România trebuie să aibă o politică industrială cu accent pe agenda schimbărilor climatice

Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 miliarde de euro urmează să fie implementate în România

Acord final asupra Fondului pentru o tranziție justă. România, al treilea mare beneficiar

CE ia în calcul să permită subvenții de până la 100% pentru proiectele de energie verde

Finanțarea durabilă și taxonomia UE: Comisia Europeană a adoptat astăzi măsuri suplimentare