Skip to main content

Comisia Europeană ia în calcul modificarea legislației în privința ajutoarelor de stat, pentru a permite statelor UE să subvenționeze cu până la 100% proiectele de energie regenerabilă, informează Reuters. De asemenea, se analizează extinderea ajutoarelor de stat pentru a permite acordarea de sprijin în noi domenii, precum mobilitatea curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitatea şi biodiversitatea.

„Europa va avea nevoie de un volum considerabil de investiţii durabile. Deşi o mare parte din sprijin va proveni din sectorul privat, sprijinul public va avea rolul de a asigura o realizare rapidă a tranziţiei verzi. Prin urmare, dorim să ne asigurăm că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu sunt pregătite şi adecvate pentru tranziţia verde. Normele revizuite le vor permite statelor membre să îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite în Pactul verde al UE, menţinând totodată la minimum eventualele denaturări ale concurenţei. Invităm acum toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere”, a afirmat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, într-un comunicat de presă al CE, transmite Agerpres.

Orientările privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie au scopul de a ajuta statele membre să îşi îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite la nivelul UE în ceea ce priveşte energia şi clima, cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili şi fără distorsionarea nejustificată a concurenţei pe piaţa unică.

Comisia propune o serie de modificări ale normelor actuale, şi anume: extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a permite acordarea de sprijin în noi domenii (de exemplu, mobilitatea curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitatea şi biodiversitatea) şi pentru a include toate tehnologiile care contribuie la îndeplinirea Pactului verde, inclusiv sprijinul pentru energia din surse regenerabile.

  • Normele revizuite ar permite, în general, valori ale ajutoarelor care să acopere până la 100% din deficitul de finanţare, precum şi introducerea unor noi instrumente de ajutor, cum ar fi contractele pentru diferenţă în materie de carbon (CfD).

Măsurile care implică noi investiţii în gazele naturale vor fi acoperite de orientări numai în măsura în care se demonstrează că investiţiile sunt compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii pentru 2030 şi 2050.

Părţile interesate au la dispoziţie opt săptămâni pentru a răspunde la consultare, până la 2 august 2021. Adoptarea noilor orientări este prevăzută pentru sfârşitul anului 2021, mai arată Agerpres (detalii, AICI).

ARTICOLE SIMILARE:

Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 miliarde de euro urmează să fie implementate în România

Acord final asupra Fondului pentru o tranziție justă. România, al treilea mare beneficiar

Finanțarea durabilă și taxonomia UE: Comisia Europeană a adoptat astăzi măsuri suplimentare

Comisarul Kadri Simson anunță schimbări importante pentru sectorul energetic, prin pachetul Fit for 55