Skip to main content

Liderii UE au ajuns la un acord privind un obiectiv mult mai ambiţios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat vineri într-o postare pe Twitter preşedintele Consiliul European, Charles Michel, transmit DPA şi Reuters.

„Europa este lider în lupta contra schimbărilor climatice. Am decis reducerea emisiilor noastre de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030”, a precizat Charles Michel, după mai mult de zece ore de negocieri, la summitul european început joi la Bruxelles, scrie Agerpres, citând agențiile de presă.

  • Acest obiectiv va înlocui actuala ţintă a blocului comunitar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, faţă de nivelul din 1990. Noul obiectiv trebuie aprobat de Parlamentul European, care vrea o țintă chiar mai mare de reducere a emisiilor, respectiv de 60%.

Propunerea privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană, dar unele state membre, cum ar fi Polonia, s-au opus.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul, apreciind că acesta „pune UE în mod clar pe calea spre neutralitate climatică în 2050”.

ARTICOLE SIMILARE: 

Infringement: România nu și-a îndeplinit obligațiile privind performanța energetică a clădirilor

EPG: Zece arii esențiale de investiții pentru recuperarea post-Covid a economiei României

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație