Skip to main content

România a încasat luni 642 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru Programul Tranziţie Justă – FTJ STEP, reprezentând prefinanţare unică excepţională în cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„La acest moment, România are încasate sume în valoare de 1,23 miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027! Până la finalul acestui an, România va avea în conturi cel puţin 5 miliarde euro din noua Politica de Coeziune 2021-2027„, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) este acțiunea europeană comună pentru a sprijini industria UE și pentru a stimula investițiile în tehnologiile critice în Europa. STEP va mobiliza și va direcționa resurse în cadrul a 11 programe de finanțare ale UE în 3 domenii de investiții vizate în UE și în oameni care pot implementa aceste tehnologii în economie, și anume:

  • tehnologii digitale și inovație deep-tech
  • tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al resurselor
  • biotehnologii

Mai multe informații despre platforma STEP pot fi accesate pe site-ul Comisiei Europene, AICI.

Politica de coeziune contribuie la consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în UE, corectează dezechilibrele dintre țări și regiuni și îndeplinește prioritățile politice ale Uniunii. Unul dintre instrumentele politicii de coeziune – menită să reducă decalajele dintre regiuni – este Fondul pentru Tranziție Justă (FTJ), prin care România are o alocare indicativă totală pe FTJ de aprox. 1,947 miliarde euro (a treia ca valoare după Polonia și Germania), la care se adaugă cofinanțarea națională de 0,292 mld. Euro, fiind disponibile în total aproximativ 2,240 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Mai multe detalii găsiți AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

Materii prime critice: PE asigură aprovizionarea și suveranitatea UE

INTERVIU VIDEO // Dragoș Pîslaru, europarlamentar: Se pregătesc schimbări în politica de coeziune. Va fi o „revoluție”