Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a lansat cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”, prin care îşi propune să distribuie lemne de foc necesare încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă pentru familii aflate în dificultate. Proiectul inițiat anul trecut este acum completat cu o nouă iniţiativă – „Registrul Caselor fără Căldură” – care reprezintă o situaţie la nivel naţional, structurată pe judeţe, a locuinţelor care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane sau familii vulnerabile.
„Împreună cu Crucea Roşie am făcut o chestionare a tuturor judeţelor şi în momentul de faţă există o bază de date în care sunt 7.333 de case care nu vor avea căldură în această iarnă fără un ajutor. Sunt case în care se găsesc persoane vulnerabile, persoane cu dizabilităţi, persoane în vârstă, familii monoparentale, persoane cu foarte mulţi copii. Credem că împreună putem să facem ca şi aceşti oameni să treacă cu bine iarna aceasta”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, citat de Agerpres.
- Prima beneficiară în cadrul proiectului „Case cu Căldură a fost o femeie în vârstă de 75 ani, din București, care locuieşte singură, doar din ajutorul social.
„Anul trecut, 2.200 de oameni au beneficiat de ceea ce a însemnat această acţiune, iar anul acesta sperăm să atingem cel puţin acest număr de oameni şi, dacă se poate, să îl şi depăşim, dar pentru asta e nevoie de ajutor. Atât noi, cât şi Crucea Roşie Română facem aceste acţiuni voluntar, dar din păcate e nevoie de bani ca să putem să achiziţionăm lemnele, să facem transportul, să le descărcăm”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.
La rândul său, Adrian Halpert, director general Crucea Roşie Română, a precizat că un minim confort energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni, iar acest program este cu atât mai important cu cât preţurile la energie şi la resurse energetice precum masa lemnoasă au continuat să crească.
„Confortul energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni. Un minim confort energetic este o chestiune de bază pe care trebuie să o avem toţi, care afectează demnitatea umană dacă nu îl ai. Şi e cu atât mai important acest program, în contextul în care ştiţi foarte bine că preţurile la energie au continuat să crească şi la resursele energetice cum este masa lemnoasă, şi din acest punct de vedere sper să reuşim să ajungem la cât mai multe familii, la câteva mii de familii, dacă s-ar putea, în această iarnă”, a menţionat Adrian Halpert.
La rândul ei, Daniela Abrudean, director Crucea Roşie Română – Sector 3, a spus că organizaţia încearcă să sprijine persoanele singure, fără ajutor, iar în prezent foarte mulţi tineri voluntari sunt dornici să ajute.
„Pentru că doamna locuieşte în sectorul 3, ne ocupăm de dumneaei în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială care ne dă, în general, cazurile. Doamna este şi singură, nu are niciun ajutor, nici pensie, deci o s-o preluăm, ca să zic aşa. I-am adus acum şi nişte alimente şi o să avem grijă în continuare de dumneaei. Mulţumim pentru lemne, am mai dus astăzi la încă 10 familii şi urmează să mai avem încă patru familii care vor primi aceste lemne. Cu ocazia aceasta îi cunoaştem, ne apropiem mai mai mult de ei, capătă încredere şi o să colaborăm în continuare. Tinerii noştri voluntari, care sunt la liceu sau mai mari, sunt dornici să ajute şi în felul acesta creăm în societatea noastră, în sector, comuniune care nu poate să ducă decât la bine”, a precizat ea.
Ioana Moise, beneficiara lemnelor pentru foc, a fost profund emoţionată şi a transmis presei că nu a primit niciodată nimic degeaba, mulţumind celor care au ajutat-o să treacă cu bine peste iarnă. Cazul acestei femei nu este unul aparte, astfel de situaţii fiind frecvente în marile oraşe, ceea ce adânceşte discrepanţa dintre imaginea ideală a unei mari metropole şi realitatea care se găseşte nu departe de centrul Capitalei, mai scrie Agerpres.
În Bucureşti au fost identificate până în prezent 24 de case în care locuiesc persoanevulnerabile, din care 14 în sectorul 3 şi 10 în sectorul 5.
În acest context, preşedintele AEI a adăugat că jumătate dintre români folosesc lemne pentru a se încălzi, cu pericol asupra sănătății, când nu e de calitate. În opinia sa, în momentul în care se taie un lemn umed ajung în atmosferă cu până la 40% mai multe noxe, iar gudronul care apare poate determina şi o serie de incendii.
Proiectul „Case cu Căldură” este derulat în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, sub umbrela Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice încheiat în toamna anului trecut între Asociaţia Energia Inteligentă şi Ministerul Energiei, cu scopul de a identifica gospodăriile aflate în situaţia de sărăcie energetică extremă, de a prezenta de programe şi politici adecvate şi de a propune soluţii efective de reducere a acestui fenomen în România, într-o manieră sustenabilă.
„Case cu Căldură”, ediţia I, a fost derulat în iarna 2023-2024 şi s-a bucurat de sprijinul a 9 companii şi 9 donatori persoane fizice care au adus o speranţă în viaţa a peste 2.200 persoane ce locuiesc în cele 546 de clădiri beneficiare ale acestei etape. Potrivit AEI, companiile din sectorul energetic şi nu numai şi-au arătat deschiderea de a se alătura şi de această dată campaniei, iar Electrica Furnizare a fost prima care s-a alăturat demersului Asociaţiei Energia Inteligentă şi a făcut posibilă demararea celei de-a doua ediţii a proiectului „Case cu Căldură”.