După ce toate statele din jur au luat deja de luni bune măsuri pentru a se proteja la iarnă, dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze prin Ucraina, România abia acum recunoaște că acest scenariu este foarte probabil. Autoritățile vor în regim de urgență creșterea stocului de gaze de siguranță și anunță că ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori. NewsEnergy a scris încă din luna ianuarie că există riscul să înghețăm în această iarnă, din cauza tensiunilor ruso-ucrainene. Mai mult, Ucraina a avertizat în repetate rânduri că se așteaptă ca Gazprom să întrerupă livrările.
Creșterea stocurilor Transgaz în regim de urgență va duce, foarte probabil, la majorarea prețurilor de pe bursă, și așa afectată de OUG 114/2018 și cu gaze mai scumpe cu circa o treime față de anul trecut.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenţia, într-un document, că la iarnă e posibil să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România, având în vedere că există „suspiciuni rezonabile” ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus, transmite Agerpres.
„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se arată într-un document postat pe site-ul ANRE.
Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la finalul acestui an. Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.
Informaţia privind acest risc apare în nota explicativă a unui proiect de ordin prin care ANRE vrea să modifice metodologia de stocare a gazelor pentru iarnă.
„În cazul apariţiei unei asemenea situaţii întreruperea furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât şi Bulgaria fiind nevoite să declanşeze mecanismele de securitate pentru a-şi proteja proprii consumatori. Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două ţări”, se mai arată în documentul citat de Agerpres.
Autoritățile nu au pregătit stocuri suficiente de gaze
În această situaţie, există riscul ca, în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina, Transgaz să nu deţină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării şi asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport şi nici să nu aibă posibilitatea de a achiziţiona această cantitate prin mecanisme de piaţă, avertizează specialiştii ANRE, conform Agerpres.
„Având în vedere această ipoteză, o soluţie identificată constă în realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană care să acopere cel puţin dezechilibrul cu titlu deficit al utilizatorilor de reţea, înregistrat la nivelul sistemului de transport, în perioadele 1 octombrie – 31 martie din anii anteriori. Având în vedere termenul foarte scurt în care se mai pot injecta gaze naturale în depozitele subterane este necesară adoptarea în regim de urgenţă a acestui proiect de act normativ”, potrivit notei explicative.
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat, luni, că până în prezent obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%. În cursul acestui an, ANRE a stabilit obligaţia de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă cu 10% peste ce a fost în 2018.
„Estimăm că această obligaţie va depăşi 100 la sută, ceea ce este un lucru bun, având gaze în depozite, putem să gestionăm mai bine situaţia”, a mai spus Chiriţă.
Vecinii și-au făcut planuri pentru o eventuală criză
Șeful companiei ucrainene de stat Naftogaz a anunțat încă din luna mai că se așteaptă ca Rusia să întrerupă complet livrările de gaze naturale către clienții europeni prin sistemul ucrainean de conducte, la 1 ianuarie 2020.
„Scenariul nostru de bază este că nu va mai fi tranzit de gaz rusesc prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2020. (…) Noi credem că Gazprom se poate descurca și fără tranzitul prin Ucraina din ianuarie 2020, chiar dacă finalizarea gazoductul Nord Stream 2 este amânată”, a afirmat șeful Naftogaz.
Potrivit acestuia, în mod cert Rusia se pregătește să întrerupă tranzitul prin Ucraina începând cu luna ianuarie. Gazprom pompa în această primăvară gaze suplimentare în facilitățile sale de stocare din Europa, înaintea unui tur de forță la iarnă.
- În ultimele luni, Ungaria și Slovacia și-au intensificat cooperarea privind securitatea aprovizionării cu gaze, dat fiind că ambele sunt vulnerabile la întreruperea livrărilor prin sistemul ucrainean de tranzit al gazelor rusești. În luna aprilie, Budapesta și Bratislava au stabilit un grup de lucru format din reprezentanți cheie din industrie și traderi, pentru a se asigura că ambele țări se pot sprijini în furnizare una pe alta. De asemenea, Ungaria a agreat cu Gazprom să cumpere în 2019 o parte din gazele contractate pentru 2020 și să le stocheze. Detalii, AICI.
Ucraina se bazează pe gaz românesc prin Republica Moldova
Ucraina va avea ea însăși probleme în aprovizionare în această iarnă. De altfel, recenta semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor, astfel încât să efectueze importuri din România, pe fondul riscului întreruperii alimentării de către Rusia, a anunţat compania Ukrtransgaz, în urmă cu circa două săptămâni.
„Companiile Ukrtransgaz şi Moldovagaz (…) au stabilit soluţiile tehnice necesare pentru crearea de noi capacităţi de import în baza sistemului de gazoducte transbalcanic, pe direcţia sud-nord. Principalul obiectiv al cooperării este diversificarea reţelelor de alimentare a Ucrainei în cadrul acţiunilor de pregătire pentru perioada de toamnă-iarnă 2019/2020″, a transmis compania de stat din Ucraina, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
„Este de aşteptat ca până la 1 ianuarie 2020 să fie realizată o capacitate constantă pentru importuri din România de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, indiferent de volumul fluxului tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei”, precizează Ukrtransgaz.
Compania a subliniat că gazele vor fi importate prin conductele Razdelnaia-Ismail şi Şebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail. Mai multe detalii găsiți AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Ucraina se așteaptă ca Rusia să oprească gazele, la iarnă. Și ungurii își pun centura de siguranță
SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat