Skip to main content

Grupul norvegian petrolier Equinor și cel franco-belgian Engie, prezent și în România, au anunțat astăzi că vor colabora pentru dezvoltarea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon, transmite Reuters.

  • Parteneriatul va investiga producția și potențialul de piață pentru așa-numitul hidrogen „albastru” derivat din gaze naturale, în care emisiile de carbon vor fi captate și stocate permanent offshore. Companiile au precizat că vor începe discuțiile cu potențiali clienți din Belgia, Olanda și Franța pentru a evalua viabilitatea proiectului, precum și cu stakeholderi și autorități relevante.

Hidrogenul curat ar putea ajuta la reducerea emisiilor în industriile energointensive precum cea a cimentului sau oțelului, prin înlocuirea gazelor naturale.

„Această dezvoltare a hidrogenului cu emisii reduse de carbon și a hidrogenului regenerabil va accelera construcția infrastructurii pentru hidrogen și adaptarea infrastructurii curente de gaze naturale, pavând drumul pentru emisii nete zero în 2050”, au declarat Engie și Equinor, într-un anunț comun.

Grupul norvegian Equinor, al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei după rușii de la Gazprom, este de asemenea implicat într-un proiect de stocare permanentă în adâncurile Mării Nordului a dioxidului de carbon captat de la fabricile industriale, mai scrie Reuters.

Astăzi, cea mai mare parte a hidrogenului la nivel global este produs din gaze naturale (așa-numitul hidrogen „gri”), dar procesul eliberează CO2 în atmosferă, făcându-l nesustenabil. Hidrogenul „verde” este cel produs din energie regenerabilă.

Grupul Engie este prezent și în România, fiind unul dintre principalii furnizori de gaze naturale și electricitate, dar și unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze naturale.

Norvegia extinde explorarea petrolieră în zona arctică

Norvegia își continuă planurile de a acorda în acest an permise de explorare a petrolului și gazelor naturale în regiunile de frontieră ale Oceanului Arctic, în ciuda opoziției organizațiilor de mediu.

„Industria de petrol și gaze naturale este cea mai mare și cea mai importantă din Norvegia, generând valoare uriașă și angajând sute de mii de oameni”, a declarat, luna trecută, ministrul Petrolului și Energiei, Tina Bru, citată de Reuters.

Permisele vor fi acordate în nouă regiuni offshore ce conțin 136 de blocuri, cele mai multe în Marea Barents. Termenul limită pentru aplicații este 23 februarie, iar permisele ar putea fi acordate în cel de-al doilea trimestru. Citiți articolul AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Endesa vrea să investească 2,9 miliarde euro în 23 de proiecte de hidrogen verde în Spania

Premieră: Electricitatea produsă din surse regenerabile în 2020, în UE, a devansat-o pe cea din combustibili fosili

Virgil Popescu, la EM360: Polonezii s-au retras din consorțiul pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

Distrigaz Sud Rețele: În ultimii 15 ani, am extins rețeaua cu circa 7.000 km, aproape cât distanța aeriană de la București la New York