Skip to main content

Preţul energiei plătite de consumatorii finali nu poate să fie în acelaşi timp şi mic, şi să acopere investiţiile necesare în sectorul energetic, a declarat, marţi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, doar piaţa liberă poate să dea un preţ care să fie corect pentru consumator, dar care permite și investițiile.

„Piaţa liberă este singura care poate să dea un preţ corect la consumator şi preţul acela care nouă ne este necesar să facem investiţiile. Să nu credeţi că putem avea şi preţ foarte mic la energie şi putem face şi investiţii. Trebuie să avem un preţ corect care să asigure ambele necesităţi”, a susţinut Badea, citat de Agerpres.

El a explicat că proiectele noi de investiţii se pot finanţa o parte din tarifele plătite de consumatori şi o parte prin granturile oferite de Comisia Europeană.

„Trebuie şi un pic de curaj în a spune lucrurilor pe nume: dacă vrem investiţii, acestea trebuie susţinute de un tarif corect şi de mecanisme de finanţare. Până să ne gândim la tot felul de scheme de finanţare, precum feed-in tariff, contractele pentru diferenţă, certificatele verzi, trebuie să accesăm granturi europene”, a susţinut oficialul Hidroelectrica, în conferinţa Focus Energetic.

Badea a mai spus că se aşteaptă ca piaţa să fie mult mai agresivă odată cu liberalizarea de la 1 ianuarie 2021, iar Hidroelectrica se pregăteşte să fie un competitor foarte serios pe segmentul de furnizare către consumatorii finali.

  • Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate de pe piața internă. Compania a încheiat anul trecut cu un profit brut de 1,6 miliarde de lei și unul net în valoare de 861 milioane lei. Pentru 2020, Hidroelectrica estimează un câștig brut de 1,4 miliarde lei și unul net de un miliard de lei. 

Stroe, MET Energy: Trebuie definit consumatorul vulnerabil

La rândul său, prezent la acelaşi eveniment, Petre Stroe, directorul general al furnizorului MET Energy, a arătat că discuţiile legate de preţuri vin în context electoral, însă tabloul este mult mai complex pe piaţa de energie.

„Preţurile la consumatorii finali sunt o marotă, toată lumea discută despre preţul energiei pentru că apar perioadele electorale. Aşa cum spunea şi domnul Badea, mai devreme, măririle de preţ reprezintă mai puţin de un pachet de ţigări. Discuţia ar trebui nuanţată. Cred că trebuie introduse în calcul şi serviciile care sunt oferite consumatorului final şi definirea consumatorului vulnerabil”, a susţinut Stroe, conform sursei citate.

Piaţa de energie electrică va fi liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021, iar preţurile finale pentru consumatorii casnici nu vor mai fi stabilite de autoritatea de reglementare. Prețul gazelor naturale a fost liberalizat începând cu 1 iulie 2020.

  • Din cauza investițiilor insuficiente în capacități noi de producție a electricității, România a devenit, din 2019, importator net de electricitate. 

ARTICOLE SIMILARE:

Crește concurența pe piața liberă a gazelor naturale pentru populație. Noi oferte de la Electrica

ENGIE vine cu noi oferte de prețuri pentru clienții casnici de gaze naturale

Ce furnizori oferă prețuri mai mici la gaze naturale pentru populație, prin liberalizarea de la 1 iulie

De ce vrea statul să distrugă producția românească de gaze naturale?