Skip to main content

Cel puţin jumătate de miliard de euro din Fondul pentru Modernizare va fi pentru stocare, în condiţiile în care stocarea reprezintă în continuare prioritatea zero a sistemului energetic naţional, a anunţat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, Ministrul Energiei pregăteşte o schemă pe stocare din Fondul pentru Modernizare.

„Stocarea mi se pare în continuare prioritatea zero a sistemului energetic naţional. Pregătim o schemă pe stocare din Fondul pentru Modernizare. De altfel, din ce am lansat pe PNRR a existat un interes fabulos pentru achiziţia de capacităţi de stocare, un interes mai mic pentru producţia de baterii. E şi o chestiune mult mai complexă. De altfel, acel apel îl relansăm pentru că nu reuşim să ne atingem ţinta, dar din Fondul pentru Modernizare, cel puţin jumătate de miliard de euro va fi pentru stocare. Vizăm să intrăm cu schema în comitetul din toamnă. Până atunci trebuie toţi paşii parcurşi: aviz Consiliu Concurenţei, DG Competition. E un calendar foarte ambiţios, dar asta înseamnă că undeva în a doua parte a anului, în octombrie-noiembrie, în mod realist, vom lansa apelul şi ne aşteptăm să existe foarte mulţi beneficiari interesaţi de capacităţi de stocare în baterii”, a menţionat Sebastian Burduja, la conferinţa cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

Totodată, el a menţionat că România are nevoie şi de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj.

„Nu renunţ la Tarniţa, oricât de multă lume are păreri puternice pe acest subiect. Este un proiect care trebuie făcut. Avem interes de la câţiva proiectanţi, de la câteva companii care pot să proiecteze această mare investiţie şi mă aştept ca în următoarea lună să putem atribui studiul de fezabilitate. Trebuie să fie un proiect care să implice o importantă componentă privată. Odată pus pe şine, cu un acţionar majoritar privat, selectat competitiv, transparent, este un proiect care se va face cu siguranţă. Şi pentru cine mai are îndoieli, vedeţi ce a făcut Portugalia, recent, şi cum reuşesc să aibă un preţ foarte competitiv la energie – şi pentru că apelează la acest tip de stocare în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Mai e proiectul de la Bicaz, mai este salba de hidrocentrale de pe Olt. Deci mai lucrăm pe câteva direcţii la astfel de investiţii”, a mai spus Burduja, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI:

Monsson a inaugurat în Constanța cea mai mare baterie de stocare a energiei instalată și produsă în România