Skip to main content

Grupul Monsson a inaugurat ieri, în județul Constanța, cea mai mare unitate de stocare a energiei electrice instalată și produsă în România, sistemul de baterii fiind realizat de compania Prime. Capacitatea de stocare va contribui la reducerea volatilității producției de energie regenerabilă și, implicit, la stabilitatea sistemului energetic. 

„Sistemul de stocare este instalat lângă parcul eolian Mireasa (50 MW) și parcul solar Gălbiori (35 MW, urmând să fie racordat în întregime la rețea până la sfârșitul anului 2024)”, a scris pe pagina sa de LinkedIn Alina Jalea, Consilier pentru Schimbări Climatice și Tranziție Energetică la cancelaria prim-ministrului, care a participat la eveniment.

Bateriile Prime sunt setate să fie încărcate mai ales la perioadele de vârf de producție, când cererea de energie și prețurile sunt scăzute. Capacitatea acestora este de 24 MWh.

Baterii Prime, Constanta, Monsson

Reprezint cu mândrie EIT la evenimentul de inaugurare a celui mai mare sistem de acumulatori cu stocare de energie instalat și MADE în Uniunea Europeană (de Prime România) până în prezent. Sunt foarte bucuros că EIT Innoenergy face parte din această călătorie interesantă. În general nu sunt foarte generos cu complimentele, dar este un moment istoric astăzi care se petrece aici, la parcul eolian Mireasa al Monsson, județul Constanța, România”, a scris Răzvan Nicolescu, membru al Boardului EIT (European Institute of Innovation and Technology), pe pagina sa de LinkedIn.

Despre compania românească Prime

Compania românească Prime este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană. Compania a fost înființată în anul 2016 și are sediul în București. „Cu o experiență cumulată de peste 37 de ani în domeniul bateriilor Li-ion, ne concentrăm pe valoarea adăugată în industria producătoare de soluții de stocare energie. Prin aplicarea unor politici și reglementări adecvate, începem să contribuim la atingerea obiectivelor ambițioase de decarbonizare stabilite de Comisia Europeană. Scopul nostru este de a contribui în mod activ la un viitor sustenabil”, potrivit informațiilor de pe site-ul Prime. Detalii despre companie aflați AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Renergia a primit premiul „Best Newcomer 2023” la Central European Startup Awards

Electrica va realiza amprentarea energetică a sediului central cu ajutorul inteligenței artificiale