Skip to main content

Electrica înregistrează o premieră pentru România, prin implementarea unui sistem de algoritmi de inteligență artificială, care vor avea capacitatea de a identifica în timp real amprenta energetică a principalelor receptoare din sediul central. Dezvoltat împreună cu cercetătorii Universității Tehnice din Cluj-Napoca și startup-ul Renergia, sistemul AI-AE folosește senzori de măsurare în toată clădirea și un sistem de monitorizare inteligentă, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Informațiile despre consumul energetic vor fi prelucrate utilizând algoritmi care vor ține cont de tiparele de consum înregistrate. În plus, proiectul implică și crearea unei infrastructuri de tip cloud pentru colectarea și stocarea datelor de consum.

Denumirea completă a proiectului este „Dezvoltare algoritmi de inteligență artificială și metode numerice avansate pentru amprentarea energetică în timp real a receptoarelor principale dintr-o clădire comercială”, cu acronimul AI-AE. Acesta constă în dezvoltarea unor algoritmi bazați pe inteligență artificială, care vor coordona un set de metode numerice avansate, cu scopul detecției în timp real a principalilor consumatori de energie electrică din sediul central al companiei.

Ulterior, Electrica își propune crearea unei strategii de replicare a soluției la nivelul întregului patrimoniu de clădiri.

„Energia se numără printre domeniile care au enorm de mult de câștigat din interpretarea datelor culese cu ajutorul inteligenței artificiale. Credem cu tărie că acele companii care mizează pe inovare și pe sisteme eficiente de culegere și interpretare a datelor vor reuși să ofere cele mai bune produse și servicii”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

„Proiectul va genera și un instrument de tip dashboard pentru accesarea facilă a  informațiilor obținute în  urma  aplicării  metodologiei  dezvoltate, sub formă de platformă web. Acesta le va oferi partenerilor noștri de la Electrica posibilitatea de a vizualiza în timp real consumul de energie segregat în funcție de categoriile de receptoare, dar și de a genera automat recomandări pentru eficientizarea consumului energetic. Ne bucurăm să facem parte din acest demers unic în România și le mulțumim și pe această cale tuturor celor implicați pentru încrederea acordată”, a completat prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Acest parteneriat reprezintă un factor catalizator esențial pentru avansarea și consolidarea ecosistemului de inovare din România. Suntem încântați să participăm la o inițiativă care abordează o problemă de actualitate și al cărei rezultat final va genera un impact pozitiv semnificativ asupra mediului înconjurător”, au afirmat coordonatorii startup-ului clujean, dr. ing. Alexandru Mureșan și dr. ing. Dacian Jurj.

Renergia este un startup de tehnologie afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care a dezvoltat prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România. Folosind tehnici probabilistice, statistice și de inteligență artificială, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanț energetic personalizat pentru locuințe. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând, în același timp, măsuri de eficiență energetică pentru utilizatori.

Sursa foto: Electrica

ARTICOLE SIMILARE:

Eficiență energetică: Proiect de cercetare privind renovările subperformante ale clădirilor

COP28: Aplicația românească Renergia va fi pe scena IRENA NewGen Rising Stars Award 2023