Skip to main content

PPC Advanced Energy Services România (companie parte a grupului PPC, denumită anterior Enel X România) a derulat în 2023 prin divizia sa e-City, 40 de proiecte de iluminat stradal, pietonal și interior cu tehnologie LED pentru primării și instituții publice din 19 județe din țară, inclusiv București. Prin acestea, clienții instituționali își asigură, în medie, reduceri ale consumului de energie între 60% și 70%, în funcție de funcționalitățile alese, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

În cadrul acestor proiecte au fost furnizate și montate în total peste 19.000 de lămpi eficiente energetic, cu tehnologie LED, cele mai multe dintre acestea fiind destinate iluminatului stradal, urmate de cele pentru proiecte de iluminat ale traseelor pietonale.

Peste 90% dintre proiectele PPC Advanced Energy Services Romania din 2023 includ și o componentă de control la distanță (sistem de telegestiune) – acesta poate prelua controlul rețelei de iluminat public, reglează de la distanță parametrii sistemului de iluminat stradal inteligent precum intensitatea și generează rapoarte despre starea de funcționare a rețelei de iluminat, conectare, măsurători diverse. Adițional, în unele proiecte, soluțiile de iluminat au cuprins și console și sisteme de prindere pe stâlpi, accesorii de conectare la rețeaua electrică existentă.

În total, primăriile și instituțiile publice care au ales soluțiile de iluminat inteligent economisesc 3.200 MWh pe an pentru iluminatul stradal, pietonal sau interior. Cantitatea economisită ar putea fi folosită pentru alimentarea unui oraș cu 15.000 de aparate de iluminat stradal cu tehnologie LED, timp de un an.

Proiectele derulate în 2023 au fost pentru primării din județele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Botoșani, Brașov, București, Călărași, Constanța, Cluj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Timișoara, Vâlcea (furnizarea și montarea lămpilor de iluminat, sistem de telegestiune pentru cele mai multe dintre proiecte).

În 2023, cele mai multe primării din același județ care au optat pentru aceste servicii au fost în Cluj, opt dintre acestea beneficiind, în total, de peste 3.000 de corpuri de iluminat inteligent. De asemenea, compania a furnizat produse de iluminat public pentru o porțiune din A3, pasajul Drajna, iar pentru trei instituții de învățământ din București, Constanța și Botoșani a furnizat și instalat soluții de iluminat interior, respectiv pietonal.

Până în prezent, PPC Advanced Energy Services Romania a finalizat aproximativ 80 de proiecte de iluminat public derulate cu autorități publice din întreaga țară.

(Foto: Iluminat public inteligent, localitatea Călărași, județul Cluj – sursa: PPC România)

ARTICOLE SIMILARE:

Siemens oferă un instrument online gratuit de clasificare a performanței energetice a clădirilor

20HyGrid: Au fost testate cu succes centrale termice pe gaz cu amestecuri de 30% și 35% hidrogen

ENERGY TRENDS: A economisi energie nu înseamnă a ne întoarce în întunericul comunist