Skip to main content

De aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov e blocat la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru agricultură. Acum, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului și al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente la noul Cod Silvic, arată ONG-ul.

„Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut inițial un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, a obținut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, blocaj ce însumează aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

Drept urmare, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod.

De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nuva mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit.

Al treilea și ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere”, se arată într-un comunicat al organizației.

Apel pentru Centura verde Bucuresti-Ilfov - sursa: Alex Gavan

Apel pentru Centura verde Bucuresti-Ilfov – sursa: Alex Gavan

Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde:

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui proiect de sănătate publică”.

Florin Stoican, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde:

Noul Cod Silvic urmează să fie adoptat pe repede înainte, sub presiunea pierderii banilor din PNRR. El trebuia adoptat încă de anul trecut. Deși acesta ratează reforma sistemică, conține totuși niște sâmburi de reformă, susținuți de către Ministerul Mediului și foarte mulți politicieni: protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului și Ilfov ca prim pas pentru constituirea centurii verzi a Bucureștiului, protejarea arborilor remarcabili, acces nerestricționat în pădure, pentru recreere, sau transparentizarea procesului de amenajare a pădurilor.

DESPRE PLATFORMA CIVICĂ, AER CURAT ȘI CENTURA VERDE BUCUREȘTII-LFOV

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, s-au reunit într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde. Aceștia au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul, în șapte puncte, conține proiectul de lege ce își propune protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din alte orașe ale țării.

Link petiție: https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde

ARTICOLE SIMILARE:

Petiție pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov

Comisia Europeană solicită României să instituie o rețea funcțională de monitorizare a calității aerului