Skip to main content

Comisia Europeană a decis, joi, 1 iunie, să trimită României un aviz motivat pentru neîndeplinirea sistematică a obligaţiei de monitorizare a poluării aerului, astfel cum se prevede în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres. Este esenţial ca standardele privind calitatea aerului care sunt consacrate în legislaţia UE să fie pe deplin puse în aplicare pentru a proteja în mod eficace sănătatea umană şi mediul natural, subliniază instituția de la Bruxelles.

Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.

Directiva 2004/107/CE şi Directiva 2008/50/CE impun statelor membre să înfiinţeze o reţea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce priveşte diferiţii poluanţi, în conformitate cu cerinţele prevăzute în acestea. Pactul verde european, cu strategia sa de reducere la zero a poluării, pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează sănătatea umană.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2017 şi o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019. Deşi România şi-a revizuit întreaga reţea de monitorizare a calităţii aerului, persistă numeroase lacune în ceea ce priveşte numărul şi tipul corespunzător de puncte de prelevare pentru măsurarea calităţii aerului, arată Comisia. Aceste deficienţe constituie o nerespectare sistematică a obligaţiilor de monitorizare a poluării atmosferice.

În consecinţă, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz. (Sursa: AGERPRES)

Majoritatea românilor consideră că bolile respiratorii (85% dintre respondenți), astmul (84%) și bolile cardiovasculare (88%) sunt probleme grave în țară cauzate de poluarea aerului, reiese dintr-un sondaj Eurobarometru special publicat în octombrie 2022 de Comisia Europeană. De asemenea, mulți români sunt în continuare slab informați cu privire la standardele UE existente în materie de calitate a aerului, întrucât doar o mică parte dintre respondenți (26%) au auzit de ele.

Sursa foto: Pixabay.com

ARTICOLE SIMILARE:

Finanțare europeană pentru proiecte de inovare urbană, în valoare de 120 milioane euro

Petiție pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov

Eurobarometru: Românii sunt îngrijorați de efectele poluării aerului asupra sănătății și solicită acțiuni mai ferme