Skip to main content

Nu pot descrie ce mare plăcere îmi face să vizitez din nou România”, a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, regele Charles al III-lea. Suveranul britanic a ajuns vineri în România, la mai puțin de o lună de la încoronarea sa, pentru o vizită privată de cinci zile, fiind totodată prima vizită a unui monarh britanic în țara noastră. Înainte de a merge în Transilvania, la reşedinţa sa din satul Valea Zălanului, regele a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni, unde a ținut un discurs emoționant în care a lăudat unicitatea și bogăția naturală a țării, precum și oamenii dedicați conservării acestui patrimoniu unic. „Am ajuns să iubesc România – cultura și arta voastră, moștenirea și istoria voastră, peisajele voastre unice și biodiversitatea neprețuită, această <<țară de glorii, țară de dor>>, dacă pot să-l parafrazez pe poetul vostru național, Mihai Eminescu”, a declarat regele Charles al III-lea.

România a păstrat, în pădurile sale străvechi, peisajul rural curat și prin câteva exemple remarcabile de agricultură durabilă, o bogăție incomparabilă a Naturii. Aici este încă o casă pentru multe specii de floră și faună care au dispărut sau sunt amenințate în altă parte în Europa și în lume, ceea ce o face cu atât mai prețioasă”, a adăugat regele Charles al III-lea.

Redăm, mai jos, integral, discursul Majestății Sale ținut la Palatul Cotroceni:

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

Domnule Președinte, doamnelor și domnilor,

Nu pot descrie ce mare plăcere îmi face să vizitez din nou România. Vă mulțumim, domnule președinte, pentru cuvintele dumneavoastră amabile și imensa generozitate în găzduirea acestei recepții.

Cu greu pot să cred că au trecut douăzeci și cinci de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă, deși chiar înainte de a veni aici am simțit o legătură profundă cu România. Regina voastră mult iubită Maria a fost, după cum bine știți, verișoara primară a străbunicului meu, regele George al V-lea, în timp ce regina Maria, străbunica mea – de care îmi amintesc bine – era descendentă din contesa Claudia Rhedey, cu legături care merg înapoi în adâncul istoriei României și, bineînțeles, tatăl meu a fost un văr primar al Regelui Mihai și a păstrat amintiri despre cum au jucat împreună când erau copii aici. Deci, dacă pot să spun așa, m-am simțit întotdeauna mai degrabă acasă în România!

În toți acești ani, am avut bucuria de a putea călători mult prin țară și de a întâlni români din multe domenii. Acest lucru mi-a oferit ocazia să asist la dezvoltarea extraordinară care a avut loc și care este, trebuie să spun, o dovadă a inovației, energiei și rezistenței dumneavoastră. Am întâlnit și am fost cel mai impresionat de o nouă generație de români tineri, întreprinzători și plini de resurse, care fac față provocărilor lumii moderne, lucrând cu fler în toate domeniile, de la tehnologie și ecoturism, și protecția mediului până la producția de produse ecologice, materiale și tehnici de construcție prietenoase.

De asemenea, m-au inspirat mulți oameni pe care i-am întâlnit și care au lucrat neobosit pentru alții. De la FARA, ale cărei eforturi de a sprijini tinerii în cele mai dificile împrejurări le-am întâlnit prima dată la începutul anilor nouăzeci – și m-a determinat să le devin protector cu douăzeci și trei de ani în urmă – până la, mai recent, Asociația Monumentum, a cărei muncă de a forma meșteșugari și arhitecți din toată România a fost susținută de Fundația Prințului. Este atât de impresionant să vezi câți tineri voluntari lucrează în fiecare an cu atâta dragoste, dăruire și atenție la detalii cu Ambulanța pentru Monumente istorice, pentru a ajuta la păstrarea moștenirii arhitecturale minunate ale României.

După cum am mai spus, am ajuns să iubesc România – cultura și arta voastră, moștenirea și istoria voastră, peisajele voastre unice și biodiversitatea neprețuită, această „țară de glorii, țară de dor”, dacă pot să-l parafrazez pe poetul dumneavoastră național, Mihai Eminescu. România a păstrat, în pădurile sale străvechi, peisajul rural curat și prin câteva exemple remarcabile de agricultură durabilă, o bogăție incomparabilă a Naturii. Aici este încă o casă pentru multe specii de floră și faună care au dispărut sau sunt amenințate în altă parte în Europa și în lume, ceea ce o face cu atât mai prețioasă.

Dar, mai ales, îmi prețuiesc prietenii români de aici. Sunt extrem de recunoscător multor oameni din această audiență pentru ajutorul lor amabil în atâtea ocazii și pentru sprijinul acordat proiectelor care fac atât de bine în comunitățile din întreaga țară. La ultima mea vizită aici, am putut vedea și ceva din sprijinul incredibil de generos al României față de toți prietenii noștri ucraineni.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am venit în România cu toți acești ani în urmă fiindcă simțeam profund pentru ceea ce au trecut atât de mulți români după al Doilea Război Mondial și pentru felul în care ați suferit atât de mult. Am vrut în mod deosebit să reamintesc lumii de tot ceea ce a făcut întotdeauna din România o țară atât de specială. Astăzi, nu avem nevoie de reamintire. Din ce în ce mai mulți britanici vizitează România în fiecare an, iar peste un milion de români joacă un rol crucial în viața britanică. Legăturile noastre de prietenie sunt la fel de puternice astăzi precum au fost vreodată în istoria noastră lungă și aștept cu nerăbdare să-i văd jucând rolul meu de a le vedea întărindu-se și mai mult în viitor”.

Redăm, în continuare, și discursul ținut cu această ocazie de Președintele României, Klaus Iohannis:

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

„Majestatea Voastră,

Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte!

Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România. Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate. Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.

Maiestatea Voastră,

Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.

Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.

Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.

Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României!

Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare. Mulțumesc!”

(SURSA: Presidency.ro)

Regele Charles al III-lea, un promotor al dezvoltării durabile a României

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

Primirea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni_2 iunie 2023 (sursa foto: www.presidency.ro)

Regele Charles al III-lea, aflat în vizită privată în România, a ajuns vineri seară la reşedinţa sa din satul Valea Zălanului, unde îşi va petrece câteva zile de vacanţă. Regele a fost întâmpinat de contele Kalnoky Tibor, dar şi de mai mulţi localnici care i-au urat bun venit. Acesta va rămâne la Valea Zălanului până marţi, când este posibil să viziteze localitatea Viscri, din judeţul Braşov, unde deţine o altă proprietate, scrie Agerpres.

Localnicii din Valea Zălanului pregătesc un picnic pentru regele Charles, la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit unor surse neoficiale. Valea Zălanului este un cătun aflat în vecinătatea comunei Malnaş.

Conacul din Valea Zălanului, unde va sta regele Charles, este deschis turiştilor, cu excepţia perioadei în care regele se află în România. Camerele sunt foarte simple, cu mobilier tradiţional, iar când vine aici, regele se bucură din plin de natură, de autenticitatea şi tihna oferită de această zonă.

Regele Charles al III-lea a manifestat un deosebit interes pentru România. Majestatea Sa, un admirator al României şi în special al Transilvaniei, ne-a vizitat frecvent ţara, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural, salvându-le, astfel, de la distrugere. În prezent, deţine mai multe proprietăţi în ţara noastră.

La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Fundaţia face parte din The Prince’s Charities Group şi are sediul în satul Viscri, din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO. Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”. Aflați mai multe detalii din acest articol publicat de AGERPRES: https://www.agerpres.ro/documentare/2023/06/02/vizita-regelui-charles-al-iii-lea-in-romania–1117759

Sursă fotografii: www.presidency.ro

ARTICOLE SIMILARE:

Prinţul Charles, discurs tranşant la Davos: La ce ne ajută bogăţia, dacă nu putem face altceva decât să ne uităm cum arde?

Apelul Prințului Charles pentru o „economie albastră”, care să protejeze resursele oceanului

Terra Carta: Prințul Charles îndeamnă companiile să pună planeta pe primul loc