Pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins valoarea de 313 miliarde de dolari, cu 4% peste media secolului 21, în timp ce companiile de asigurări au acoperit 132 de miliarde de dolari, arată rezultatele studiului global „Vreme, climă şi catastrofe”, realizat de unul dintre liderii globali ai pieţei brokerilor de asigurări. Potrivit sursei citate, 2022 a fost al cincilea an cel mai costisitor din istorie pentru industria asigurărilor, scrie Agerpres. În cazul României, studiul subliniază că, în 2022, pe teritoriul ţării au ars 163.000 de hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure, fapt ce ne-a plasat pe locul 2 în Europa.
Datele AON relevă faptul că aproximativ 75% din pierderile globale asigurate au fost înregistrate în SUA, iar decalajul global de protecţie a ajuns la 58%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări, se precizează în cercetarea de specialitate.
Un exemplu recent în acest sens de dezastre naturale îl reprezintă cutremurul devastator din Turcia, care a generat daune de aproximativ 90 de miliarde de dolari, iar cifrele AON evidenţiază că doar aproximativ 42% din pagube au fost acoperite de asigurări.
„Cutremurul care a avut loc în luna februarie a acestui an nu este doar o tragedie pentru Turcia, ci are şi repercusiuni la nivel global, inclusiv aici, în România. Când piaţa asigurărilor este afectată într-o ţară, preţurile vor creşte nu doar în acea piaţă, ci pe plan global. Este esenţial să înţelegem că asiguratorii au un rol cheie în gestionarea acestor provocări, implementând strategii de protecţie şi adaptare la nivel de piaţă. Totodată, e important să discutăm despre pierderile şi daunele la nivel de proprietăţi, fie că sunt rezidenţiale sau comerciale, şi să ne confruntăm cu realitatea că riscurile climatice sunt o problemă globală, ce necesită acţiune colectivă şi responsabilă. Avem nevoie de o strategie integrată, globală şi locală, care să permită adaptarea şi protecţia eficientă împotriva viitoarelor riscuri climatice. Cred ca ar trebui să înţelegem şi că pe măsură ce economia României creşte, va creşte şi valoarea daunelor pe care va trebui să le acoperim în mod individual sau colectiv”, a explicat Eugen Anicescu, CEO AON România.
Compania specializată în consultanţă pentru gestionarea riscurilor şi servicii de asigurări anunţă că a demarat o serie de iniţiative şi parteneriate pentru a reduce decalajul de protecţie şi a accelera tranziţia către o economie durabilă şi rezilientă la schimbările climatice. Astfel, sunt dezvoltate modele complexe de evaluare a riscurilor care iau în considerare scenarii diverse şi în continuă schimbare legate de climă, şi ajută organizaţiile să înţeleagă mai bine riscurile pe care le prezintă schimbările climatice şi să se pregătească pentru efectele lor.
România, locul doi în Europa la suprafețele de teren afectate de incendiile de pădure, după Spania, în 2022
În cazul României, studiul subliniază că, în 2022, pe teritoriul ţării au ars 163.000 de hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure, cu pagube considerabile, fapt ce ne-a plasat pe locul 2 în Europa, după Spania, unde au ars 316.000 de hectare de teren.
Conform datelor derivate din monitorizări EFFIS realizate prin satelit, anul trecut, întinderea totală arsă de incendiile forestiere din Uniunea Europeană (UE) a fost a doua cea mai mare din acest secol, depăşită doar de anul 2017.
Studiul AON prognozează că, alături de România, ţări precum Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia sau Cipru, prezintă un risc mare de catastrofe cauzate de seisme.
AON România este filiala locală a Aon plc (NYSE: AON), lider mondial în furnizarea de soluţii de management al riscului, brokeraj de asigurări şi reasigurări, consultanţă resurse umane şi externalizare de servicii, mai scrie AGERPRES.
Sursa fotografii: Pixabay.com
ARTICOLE SIMILARE:
Europa se confruntă cu o penurie de apă fără precedent, din cauza valurilor de căldură