Skip to main content

Prin proiectul „Investim în energie verde!”, Cooperativa de Energie vrea să achiziționeze o firmă furnizoare de electricitate și să devină primul furnizor de energie 100% verde, cu garanții de origine. La o lună de când a lansat acest proiect de investiții, Cooperativa anunță că a reușit să strângă, doar cu ajutorul membrilor, 50% din suma totală necesară de 2 milioane de lei.

„Cei peste 1 milion de lei adunați până acum au venit sub formă de împrumut de la membrii cooperativei. Și vor fi dați înapoi cu dobândă: 3,7% pe an, pentru un împrumut pe o perioadă de un an, respectiv 5,2% pe an, pentru un împrumut pe o perioadă de cinci ani”, au anunțat reprezentanții Cooperativei de Energie, într-un comunicat de presă.

Proiectul „Investim în energie verde!” este în continuare deschis, până pe 16 aprilie, pentru oricine dorește să contribuie la tranziția către o energie curată. Concret, achiziția va fi finanțată în totalitate de către membrii cooperatori, sub forma acordării către cooperativă de împrumuturi cu randamente anuale. Se poate investi orice sumă, începând de la 500 de lei și fără o limită maximă.

Acesta este primul proiect de investiție în energie regenerabilă lansat de Cooperativa de Energie pentru membrii săi. Practic, membrii cooperatori devin investitori în energie verde în cooperativa pe care o co-dețin.

Cum funcționează proiectul de investiții?

„Ce beneficii ai dacă investești? Vei fi printre primii investitori (persoane fizice – n.r.) în energie verde din România și unul dintre pionierii care sprijină lansarea pe piață a primului furnizor local de energie regenerabilă și certificată, în sistem cooperatist. Sumele investite de tine merg doar pentru furnizarea de energie verde. Vei cunoaște exact ce finanțezi, trasabilitatea investiției fiind totală. De asemenea, ca investitor, vei avea acces neîngrădit la informații relevante despre evoluția investiției sale”, mai explică reprezentanții cooperativei.

Tot procesul de investiție se desfășoară online, rapid și transparent. Este nevoie doar de înscrierea în cooperativă înainte de a putea face tranzacția. Pentru detalii puteți consulta rubrica: https://cooperativadeenergie.ro/investeste-in-energie-verde/.

Dobânda va fi plătită în contul investitorului la sfârșitul fiecărui an și nu se va cumula. La finalul perioadei (1 an sau 5 ani), membrii cooperatori vor putea alege fie să retragă suma respectivă, fie să continue cu o nouă investiție, la o nouă dobândă, în funcție de proiectele disponibile atunci.

Energie 100% din surse regenerabile pentru membrii cooperatori

Proiectul are ca scop achiziția de către Cooperativa de Energie a unei firme furnizoare, existente pe piață – Apuron Energy, companie fondată în 2012, care are un număr de 150 de clienți – în principal IMM-uri – și vinde 40 de GWh/an. Investiția totală pentru achiziția Apuron Energy este de aproximativ 2 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro).

Cu suma strânsă de la membrii cooperatori, Cooperativa de Energie va achita prețul firmei Apuron Energy, pasul următor fiind să devină furnizor de energie verde, 100% certificată, pentru membrii săi.

Energia electrică va fi achiziționată de pe piața liberă de energie – OPCOM și va conține garanții de origine. Garanțiile de origine sunt documente electronice emise producătorilor de energie regenerabilă (eolian, solar, hidro, biomasă, etc.) pentru fiecare MWh de energie produsă și livrată în rețeaua națională.

„Energia pe care tu o ai la priză nu poate fi diferențiată, pentru că electronii sunt aceiași indiferent de cine sau ce îi produce. Noi, la Cooperativa de Energie cumpărăm energia de pe piața liberă, dar în plus față de ceilalți furnizori ne asigurăm că pentru fiecare kWh achiziționat, am obținut și o garanție de origine, care atestă că pentru acel kWh, un altul a fost produs din surse regenerabile, fără emisii de carbon. Acesta este singurul mecanism pe care îl putem folosi în prezent pentru a putea dovedi că mix-ul nostru de energie este 100% din surse regenerabile. În viitor, scopul nostru este să dezvoltăm proiecte proprii de producție de energie regenerabilă, care să acopere întreg consumul clienților noștri”, au explicat, pentru NewsEnergy, reprezentanții Cooperativei.

Cum vrea Cooperativa de Energie să devină competitivă pe piața de furnizare a electricității?

Iată ce mai spun reprezentanții cooperativei: „Ne dorim să avem o ofertă transparentă, ușor de înțeles, fără servicii pe bază de abonament și cu o componentă a prețului cât mai clară.

Ideea noastră e să facem o ofertă competitivă, dar care să țină cont că toată energia va fi regenerabilă, iar în primul rând vom ținti un public care e sensibil la subiect și e dispus să plătească cu 1% – 2% mai mult decât plătește în prezent, pentru a fi membru în cooperativă și pentru a susține dezvoltarea proiectului.

Ne bazăm pe un număr mare de membri cooperatori care vor alege să-și mute contractul la Cooperativa de Energie, proiect în care participă, în care votează și mai presus de toate în care aleg să investească pentru a crește procentul de energie regenerabilă produsă și consumată în România”, au explicat reprezentanții cooperativei.

  • Cooperativa de Energie este un start-up inovativ, participativ și democratic, lansat în noiembrie 2019, după modelul european al cooperativelor de energie. În Europa, sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, comunități energetice, pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile. Cooperativa de Energie face parte din federația europeană a cooperativelor de energie, RESCoop.eu.

ARTICOLE SIMILARE:

Cum s-a dezvoltat Cooperativa de Energie într-o jumătate de an, atrăgând printre membri business-uri de cartier, cafenele sau antreprenori în piscicultură

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a devenit operațional

Premieră: Electricitatea produsă din surse regenerabile în 2020, în UE, a devansat-o pe cea din combustibili fosili

Enel X România instalează peste 1.200 de panouri fotovoltaice pentru Mega Image