Gestionarea durabilă a pădurilor în Europa, răspunsul UE la creșterea dramatică a prețurilor la energie, directiva revizuită privind eficiența energetică și cea privind energia din surse regenerabile, răspunsul UE la fenomenele meteo extreme, salarii minime adecvate – acestea sunt câteva dintre temele principale aflate pe agenda eurodeputaților în sesiunea plenară din perioada 12-15 septembrie, la Strasbourg, la care participă și NewsEnergy. Totodată, miercuri, președinta CE, Ursula von der Leyen, va susține în fața Parlamentului discursul său privind starea Uniunii Europene. Ea se va concentra asupra Pactului verde european și tranziției verzi.
Iată, mai jos, detalii:
Creșterea prețurilor la energie în Europa
Eurodeputații vor dezbate marți după-amiază cu Consiliul și Comisia răspunsul UE la creșterea dramatică a prețurilor la energie.
Parlamentul va evalua măsurile implementate și cele recent propuse de UE pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile europene de creșterea prețurilor în iarna următoare. O rezoluție va fi supusă la vot în prima sesiune plenară din octombrie.
În contextul războiului din Ucraina, întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia a dus la o creștere bruscă a prețurilor energiei electrice și la volatilitatea pieței, determinând Comisia și statele membre să ia în considerare noi opțiuni de politică, cum ar fi plafonarea prețurilor sau decuplarea prețurilor la gaze și energie electrică. Detalii, AICI.
- Dezbatere: marți, 13 septembrie
- Vot: sesiunea plenară din 3-6 octombrie
Stimularea surselor regenerabile și a economiilor de energie
Planurile pachetului „Pregătiți pentru 55” referitoare la accelerarea utilizării energiei regenerabile și la reducerea consumului de energie până în 2030 vor fi votate miercuri în PE.
O revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile, astfel cum a fost modificată de Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului, ar crește ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie al UE la 45% până în 2030. Potrivit propunerii, utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul transporturilor ar trebui să conducă la o reducere cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea unor ponderi mai mari de biocombustibili avansați și a unei cote mai ambițioase pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul.
Eurodeputații vor vota, de asemenea, o revizuire a Directivei privind eficiența energetică, legea care stabilește obiective de economisire a energiei atât în ceea ce privește consumul de energie primară, cât și consumul final de energie în UE. Proiectul de act legislativ ar impune statelor membre să asigure în mod colectiv o reducere cu cel puțin 40% până în 2030 a consumului final de energie și cu 42,5% a consumului de energie primară în comparație cu cifrele din 2007. Detalii, AICI.
Salarii minime adecvate: vot final privind noile norme ce permit lucrătorilor să ducă o viață decentă
Eurodeputații urmează să dea undă verde noilor norme ale UE privind salariile minime pentru a combate sărăcia, pentru a crește nivelul de trai și pentru a promova negocierile colective.
Într-un context economic mai larg de creștere a prețurilor, dar ținând seama de tradițiile statelor membre în materie de stabilire a salariilor și de negociere colectivă, directiva UE privind salariile minime adecvate va constitui o etapă importantă în politica socială europeană. Detalii, AICI.
ALTE SUBIECTE PE ORDINEA DE ZI
Schimbările climatice: eurodeputații vor dezbate răspunsul UE la fenomenele meteo extreme.
- Dezbatere – marți
- Vot – joi
- Dezbatere – marți
- Vot – miercuri
Lista completă poate fi consultată în limba română AICI și AICI.
Starea Uniunii Europene: dezbatere cu Ursula von der Leyen
De asemenea, miercuri, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va susține în fața Parlamentului discursul său privind starea Uniunii Europene, urmat de o discuție cu eurodeputații. Dezbaterea va avea loc la ora locală 9.00 (10.00 ora României).
Ursula von der Leyen va prezenta impactul activității Comisiei din ultimul an și planurile sale viitoare, în special în ceea ce privește solidaritatea UE cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE și de reducere a dependenței sale de combustibilii fosili ruși, precum și actualele creșteri ale prețurilor la energie. Ea se va concentra, de asemenea, asupra Pactului verde european și tranziției verzi, digitalizării, răspunsului UE la pandemia de COVID-19 și pregătirii pentru viitoarele pandemii, precum și asupra planului de redresare NextGenerationEU.
Eurodeputații vor evalua, în răspunsurile lor, activitatea Comisiei și planurile acesteia pentru anul următor și îşi vor exprima propriile opinii și propuneri. Dezbaterea anuală privind starea Uniunii le permite eurodeputaților să examineze rezultatele și prioritățile Comisiei Europene și să contribuie la stabilirea direcției politice a UE. Aflați mai multe detalii AICI.
- NewsEnergy va urmări dezbaterile și vom reveni cu amănunte pe aceste subiecte.
Eurobarometru: Ce cred românii despre energia regenerabilă și eficiența energetică
O majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sprijină investițiile în energia din surse regenerabile și acțiunile de reducere a dependenței UE de sursele de energie rusești, conform sondajului Eurobarometru standard din vara anului 2022. Sondajul mai arată că 71% dintre respondenții români sunt de acord că UE ar trebui să investească în energia din surse regenerabile (media UE: 87%), să își reducă dependența de sursele de energie rusești (70% vs 86% media UE) și că stocarea gazelor în țările UE ar trebui să fie efectuată rapid pentru a permite aprovizionarea neîntreruptă cu gaze în timpul iernii (70% vs 86% media UE).
În plus, 71% dintre români consideră că creșterea eficienței energetice ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE (media europeană: 85%), în timp ce 68% sunt în favoarea achiziționării în comun a energiei de către statele membre ale UE din alte țări pentru a obține un preț mai bun (media UE: 83%). De asemenea, 65% dintre respondenții români afirmă că au luat recent măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat (media UE: 78%). Citiți mai multe informații AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Studiu: Peste opt din zece români consideră importantă creșterea eficienței energetice a clădirilor
Cel mai mare exercițiu de foresight despre viitorul României: Scenarii Climatice pentru România 2030