Skip to main content

Centrul Român al Energiei (CRE) a semnat recent un acord de colaborare tehnică și de cercetare cu LIBERTY Steel Group, MTAG Switzerland, ICSI Rm. Vâlcea și Adrem. Acordul va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de afaceri a noilor tehnologii de producere a energiei și a combustibililor. De asemenea, parteneriatul paneuropean își propune includerea tinerilor în programele sale de cercetare și dezvoltare.

Acordul este un pas important către realizarea angajamentului UE privind neutralitatea carbonului, prin dezvoltarea unei strategii de integrare a tehnologiilor și combustibililor alternativi în procesele industriale și decarbonizarea industriilor grele, se arată într-un comunicat al CRE.

Companiile membre ale proiectului, care este inițial de cinci ani, intenționează să colaboreze într-o serie de moduri, inclusiv:

  • Proiecte comune de cercetare și proiecte pilot;
  • Servicii de consultanță tehnică și comercială comune, servicii de instruire, studii de caz și posibile activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogenul verde, oțelul verde, sursele regenerabile de energie și stocarea energiei, printre altele;
  • Participarea și diseminarea comune a informațiilor de cercetare în ateliere și / sau zile de conferință;
  • Predarea și / sau supravegherea comună a elevilor.
CRE, semnate acord cercetare hidrogen

Semnare acord colaborare cercetare hidrogen – sursa foto: CRE

Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al Adrem, a declarat: „Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele unui viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfășurăm activitatea fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta iremediabil mediul, putând astfel să satisfacem nevoile generațiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare-dezvoltare-inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori și credințe. Acest proiect reprezintă un efort comun, în direcția corectă pentru a sprijini sustenabilitatea economică, de mediu și socială, astfel ne propunem să identificăm și să alegem acele acțiuni care au sens tehnologic și economic. ”

Sanjeev Gupta, Președinte executiv al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a afirmat: „Trebuie să reinventăm și să decarbonizăm rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă în contextul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Hidrogenul verde și fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă și credem că acești parteneri, care împărtășesc angajamentul nostru de a include mai mulți tineri în acest domeniu critic de cercetare, ne vor ajuta pe noi și industria largă să ajungem la GREENSTEEL mai repede.”

Este o <<revoluție>> globală care se întâmplă în fața noastră și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional”, a spus Mihai Varlam, Președintele Consiliului Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI Rm. Vâlcea).

Adrian Bodea, CEO MTAG Switzerland, a declarat: „Preocuparea globală în creștere față de schimbările climatice determină deja industriile cheie, care generează amprentă masivă de CO2, să se decarbonizeze prin modernizarea tehnologiei și optimizarea proceselor lor industriale. Marile sectoare industriale, și altele în afara metalurgiei, investesc eforturi și resurse uriașe pentru a deveni VERZI, ținta pentru acest deceniu fiind atingerea amprentei de carbon <<zero>>. Scopul nostru este să transformăm ceea ce este acum cercetare în acest domeniu într-o tehnologie industrială viabilă la scară largă.”

ARTICOLE SIMILARE:

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU

Ce schimbări majore aduce pachetul Fit for 55 pentru UE. Tranziția verde riscă să conducă la o „revoluție galbenă”

Apel din mediul privat: Ne trebuie o strategie de țară aliniată cu Green Deal, altfel ne planificăm eșecul!

RESInvest, program pentru dezvoltarea lanțului de producție în sectorul energiei regenerabile în România