Skip to main content

Europarlamentarul Cristian Bușoi, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a afirmat că va interpela Comisia Europeană despre legalitatea OUG 114/2018 din perspectiva legislației comunitare.

Cristian Busoi

„OUG 114/2018, adoptată de Guvernul Dragnea-Dăncilă între Crăciun și Revelion, fără dezbatere publică, duce sectorul energetic în haos. Ca membru al Parlamentului European voi interpela Comisia Europeană despre legalitatea acestui act normativ din perspectiva legislației comunitare”, a scris ieri Cristian Bușoi (foto), într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial pe 28 decembrie anul trecut, conține o serie de prevederi care încalcă principiile pieței libere, precum plafonarea prețurilor la gazele naturale oferite de producători până în 2023, precum și stabilirea prețului energiei de la producător de către stat.

Răzvan Nicolescu: Ordonanța va complica foarte mult dialogul cu cei de la Comisia Europeană

Razvan Nicolescu (sursa: Facebook)

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care anterior a condus Consiliul de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), a afirmat că OUG 114/2018 are prevederi ce contravin unor articole ale Tratatului UE în privința liberei circulații a mărfurilor și bunurilor, legislației UE privind ajutoarele de stat și a directivelor UE (73/2009 și 74/2009) privind piața de energie electrică și gaze naturale.

„OUG 114/2018 va complica foarte mult dialogul României cu cei de la Comisia Europeană pe aspecte legate de energie”, a punctat acesta.

După apariția ordonanței, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat, pentru Agerpres, că au luat act de proiectul ordonanţei de urgenţă referitor la preţul gazelor, prezentat în 18 decembrie, şi că o va evalua în mod amănunţit, în special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale şi Directivei privind electricitatea.

Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei offshore de gaze din Marea Neagră, afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică (cum este de exemplu faza II a proiectului BRUA de interes comun)“, au precizat reprezentanţii Comisiei Europene.

(Sursa fotografii: Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

ANALIZĂ. Marea ipocrizie a lui Dragnea. Pe cine ajută întoarcerea prețurilor la gaze și energie sub controlul statului

UPDATE Impozitarea cifrei de afaceri a companiilor energetice ar avea consecințe devastatoare

Urmează noi scumpiri la energie. Vâlcov a primit ordin de la Dragnea să mărească taxele: „Coruptule, unde ești?”